El reusenc Josep M. Isern desxifra un criptograma que conté l'essència de la filosofia dels templers

El reusenc Josep Maria Isern ha dedicat anys d'estudi i recerca als misteriosos símbols templers i ara, quan n'ha tret l'entrellat, n'ha recollit el resultat en el llibre El quadro mágico de los Templarios, editat per Aeche Ediciones. Isern presenta un estudi aprofundit sobre un enigmàtic criptograma que conté l'essència de la filosofia de l'orde del Temple i que permet interpretar inscripcions utilitzades pels templers i el codi per a la interpretació dels missatges.

Segons va explicar en la presentació de llibre, a la Biblioteca Xavier Amorós de Reus, el quadre màgic dels templers «és un quadre que empraven per a les transaccions; es troba en totes les grans catedrals templeres i era com un llibre obert en què els templers podien llegir què hi posava». Si bé fins avui dia «s'han donat moltes versions sobre el seu significat», l'autor reusenc ha pogut interpretar el jeroglífic que fins ara romania indesxifrable.

El quadre conté cinc paraules, que es poden llegir indistintament de dalt a baix, de baix a dalt, d'esquerra a dreta o de dreta a esquerra: «com a mínim es pot llegir de quatre formes distintes», segons Isern, que en la seva explicació també va mostrar com unint les paraules en diferents sentits apareix el dibuix d'allò que s'apunta: per exemple, unint la frase en què apareix la paraula roda, el dibuix resultant és el d'una roda.

La presentació del volum, dimarts al vespre, va comptar amb la presència de la regidora de Cultura de Reus, Empar Pont, i del germà del Temple Jesús Antonio de Mármol, que va elogiar la investigació d'Isern sobre els misteris d'aquest orde religiós i militar que va tenir un gran poder del segle XII fins al començament del segle XIV, quan va desaparèixer, «almenys de forma visible, després de patir la repressió del poder polític i religiós».

Josep M. Isern Monné (Reus el 1932), és professor de física, matemàtiques i música. Polifacètic en les seves actuacions, ha publicat diversos llibres de poesia, música i sardanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.