Salut

sanitat

La Selva interior es revolta pel tancament d'urgències

Centenars de persones es van concentrar ahir als ambulatoris de Breda, Hostalric, Arbúcies i altres municipis de la zona per evitar que es perdi el servei d'urgències

Veïns i veïnes, col·lectius d'indignats, entitats ciutadanes i polítics van concentrar-se ahir als centres d'atenció primària de molts municipis de la Selva interior per exigir que es mantingui el servei d'urgències obert. Les protestes es van convocar arran del tancament, efectiu a partir d'ahir mateix al vespre, d'aquest servei, i perquè a partir d'ara les urgències s'hauran de derivar a Santa Coloma de Farners. És el cas de Breda, on el col·lectiu Dones de Breda s'ha mostrat especialment combatiu i va encapçalar ahir la protesta, que va reunir un centenar de persones, i a la qual van donar suport els quatre grups polítics del consistori, CiU, ERC, Tots per Breda i Breda@21.

El diputat d'ICV-EUiA Joan Boada també va afegir-se a la manifestació per donar suport a la protesta, que va començar amb una casserolada pels carrers, amb pancartes i crits: “A Breda defensem la nostra sanitat”. Els manifestants tenien la intenció de passar la nit a l'ambulatori, igual que en altres poblacions de la zona, com ara Hostalric i Arbúcies.

A Hostalric, per exemple, la convocatòria de la protesta l'havia feta el col·lectiu d'indignats, i s'hi van afegir representants polítics d'ERC i ICV-EUiA del consistori. “S'han limitat a mirar el mapa i traçar un cercle amb el compàs; el problema d'aquesta zona són els desplaçaments, i l'única carretera que va d'Hostalric a Santa Coloma és una de les que té més sinistralitat de Catalunya”, va argumentar Lluís Tubau (ERC).

A Arbúcies la concentració, organitzada per la Plataforma pel Manteniment de les Urgències, va convocar unes 200 persones, de les quals una quinzena es quedaven a passar la nit a l'ambulatori. El consistori els va subministrar entrepans i aigua. Les protestes es van repetir en altres municipis, com ara Vidreres i Anglès.

D'altra banda, l'alcalde de Lloret de Mar, Romà Codina, va dir ahir que ha demanat al Departament de Sanitat que es mantinguin les urgències al CAP –que es tancaran a l'octubre–, com a mínim durant la temporada turística, atès el volum de població. Per la seva banda, l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, ha demanat poder conèixer com es dotarà el Centre d'Atenció Continuada de l'hospital comarcal. ICV-EUiA manté que no hi haurà més reforç.

LA XIFRA

32.000
persones
és la població de la zona de la Selva interior que haurà de ser atesa a Santa Coloma per urgències
Les claus

La reordenació de l'atenció continuada va començar fa cinc anys

N.Astorch

El primer punt d'atenció continuada que va entrar en funcionament, a finals del 2006, a les comarques gironines va ser el CAC Güell de Girona. Aquesta primera experiència, que actualment és valorada positivament des de diversos àmbits, va anar precedida d'una certa polèmica a causa de les reticències dels alcaldes d'algunes poblacions, com per exemple Celrà, i també dels professionals. Tres anys després, va tocar el torn a Figueres, Vilafant i Peralada, amb la concentració de les urgències de nit a l'hospital de Figueres. Aquell mateix any, es va obrir un punt d'atenció continuada a la clínica Salus Infirmorum de Banyoles. En aquest cas, van ser els professionals del CAP de Banyoles els que es van resistir al canvi. Aquest procés de reordenació de l'atenció continuada també va afectar els CAP d'Olot i Sant Joan les Fonts i les urgències es van derivar cap a l'hospital comarcal. L'hospital de Salt atén, així mateix, els casos urgents que abans s'atenien al CAP de Salt i l'hospital de Palamós presta aquest servei als usuaris dels CAP del Baix Empordà gestionats pels serveis de salut integrats del Baix Empordà. L'últim territori a formar part d'aquesta reforma, que va iniciar el tripartit, és el Ripollès, el passat dia 5 de setembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.