Medi ambient

medi ambient

Els fàrmacs consumits s'acumulen al riu Ebre

L'Institut Català de Recerca de l'Aigua identifica restes de 32 medicaments

Els ciutadans que prenen medicament expulsen una part d'aquest productes a través de l'orina i, sense ser-ne conscients, acaben contaminant els rius. Molt poques depuradores d'aigües residuals estan preparades per filtrar aquest tipus de residus.

Experts de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA, amb seu a Girona) han analitzat la presència i distribució d'aquestes restes de medicaments en l'aigua, els sòlids en suspensió i els sediments de l'Ebre. L'estudi mostra la presència a diferents parts de la conca de 32 del 43 productes estudiats, segons un article publicat a la revista Chemosphere.

La llista de nous contaminants està liderada per analgèsics de gran consum com l'acetaminofè o paracetamol, l'ibuprofè i el ketoprofen. A continuació se situen l'atenolol (hipertensió arterial i arítmies cardíaques), l'hidroclortiazida (diurètic) i la furosemida (hipertensió). Les concentracions més elevades –tot i que moderades– es troben a prop dels nuclis urbans i els rius amb menys cabal.

Damià Barceló, director de l'ICRA, recorda que hi ha molt poca normativa sobre el control d'aquest tipus de contaminació i destaca que aquestes anàlisis són de gran importància per conèixer la realitat dels rius i avançar en l'estudi de l'impacte que aquests subproductes poden tenir sobre el medi ambient i la salut de les persones.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.