Societat

VALLÈS OCCIDENTAL

Sabadell ret homenatge a un exregidor franquista

Entesa acusa el govern de coorganitzar l'acte en record de Josep Miquel Sanmiquel

L'Ajuntament diu que l'acte és per la seva dedicació a la ciutat

Una comissió d'entitats de Sabadell, que inclou l'Ajuntament, ha organitzat un homenatge a l'exregidor franquista Josep Miquel Sanmiquel, que va morir el 2010. L'acte se celebrarà avui a dos quarts de vuit del vespre al Teatre Principal.

Entesa per Sabadell (ES) considera “inacceptable” que l'Ajuntament sigui a la comissió organitzadora de l'homenatge “d'un dels màxims dirigents del franquisme a la ciutat”. Si més no, recorda que va militar voluntàriament en el Frente de Juventudes des del 1939 i a FET y de las JONS des del 1941. Va ser conseller local del Movimiento. Entre 1946 i 1952 va ser tinent d'alcalde de Cultura i Ensenyament. Entesa creu que es tracta “d'un insult a la democràcia” que se'l presenti simplement com un home de Sabadell, “obviant la seva implicació directa en les institucions franquistes”.

El regidor de Relacions Ciutadanes, Lluís Monge, va assenyalar que en l'acte no s'homenatja Sanmiquel pel seu passat com a regidor “sinó per la seva dedicació a la ciutat” tant en l'àmbit educatiu com en l'associacionisme. “Era una persona d'ideologia conservadora però hem de ser molt respectuosos”, hi va afegir Monge. A més, va recordar que en les darreres voluntats Sanmiquel va cedir a l'Ajuntament una col·lecció de pintures.

Industrial i docent reconegut

Josep Miquel Sanmiquel Planell va néixer el 9 de febrer del 1920 i va morir el 10 d'agost del 2010. Fill i nét d'empresaris de la indústria tèxtil, va començar la seva activitat el 1954, al costat del seu pare, tirant endavant una empresa dedicada al tèxtil llaner i a la fabricació de mantes i bufandes. Durant catorze anys va ser director de l'Escola Industrial i professor a l'escola Ramar. Durant el franquisme, va ser regidor d'Ensenyament i de Cultura. Sanmiquel va estar implicat en diverses entitats. Va ser president de l'Acadèmia de Belles Arts de la ciutat i del Cercle d'Estudis de Sabadell, membre de la Fundació Bosch i Cardellach i soci de mèrit del Club Natació Sabadell. Va rebre la medalla de la ciutat al mèrit educatiu, el premi Tenacitat o el premi Cambra al mèrit empresarial.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.