Opinió

LA COLUMNA

Llumetes al fons

La vida ha canviat. La puixança d'Euskadi passarà al primer pla

Montserrat Vila, TV3, Bilbao. Així s'acaben les informacions de la corresponsal de TV3 al País Basc. A Montserrat Vila se li ha girat feina, una beneïda feina que avui és un bombó per al periodisme. Va desgranar l'allau d'informacions relacionades amb la fi d'ETA en directe al Telenotícies Vespre, de TV3. No era una notícia més, sinó, la notícia, la més anhelada. Era de nit i les imatges de fons eren un paisatge urbà vist de lluny, un conjunt de llumetes imprecises i titil·lants. Em vaig adonar llavors que el meu subconscient tenia la imatge de Montserrat Vila associada a un altre parpelleig lluminós, el de les ambulàncies que havien acudit a socórrer les víctimes d'atemptats. Em sap greu dir-ho perquè cap periodista no té vocació de fer guàrdia a les urgències dels hospitals, però les cròniques de Montserrat Vila em van fer familiars els hospitals biscaïns de Cruces i de Basurto.

L'encaputxat, sigui del bàndol que sigui, suscita abominació i malfiança. Tres ximples disfressats amb caputxes del Ku Klux Klan i amb boina parlant de llibertat i democràcia han estat també un macabre paisatge de fons, però al cap dels anys formaran part de les imatges més estrambòtiques i tronades del temps actual. “En mi caballo retinto / he venido de muy lejos / y traigo pistola al cinto / y con ella doy consejos”, diu una cançó de mariachis. També els ximples de la caputxa i la boina parlen de llibertat i democràcia amb pistoles sota les vestes negres. Ara s'han compromès a lliurar-les, que és el signe de la derrota. El mateix dia que un altre ximple era capturat i assassinat a Líbia. Duia una pistola xapada d'or, tot un símbol del deliri.

El panorama informatiu del País Basc ha canviat radicalment. La vida ha canviat. La puixança extraordinària d'Euskadi passarà al primer pla i les llumetes de fons aniran creixent fins il·luminar la nova vida basca en les cròniques de Montserrat Vila, TV3, Bilbao.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.