Política

El govern de Líbia retarda l'enterrament de Gaddafi

El Consell Nacional de Transició vol sepultar el coronel en un indret secret i negocia amb la tribu dels Gaddafa l'organització del funeral

Els rebels anuncien la captura de Saïf al-Islam a l'est de Trípoli

Líbia té pressa per girar full a 42 anys de dictadura, culminats ahir amb la mort del coronel Muammar al-Gaddafi i la caiguda de Sirte. Però l'enterrament del dictador es retardarà més enllà de les vint-i-quatre hores en què tradicionalment s'enterren els morts en la tradició islàmica. Segons el ministre del Petroli, Ali Tarhouni, el cos del tirà es guardarà “durant uns dies” abans no se li doni sepultura. El govern està negociant les condicions de l'enterrament amb la tribu a què pertanyia el sàtrapa, els Gaddafa, que se'n podrien fer càrrec. Ara bé, Gaddafi s'enterraria amb els altres dirigents que l'acompanyaven morts dijous en
un indret secret, per evitar peregrinacions.

Mentrestant, encara no s'han aclarit les circumstàncies exactes de la mort del coronel; el cadàver –que es guarda a Misrata– mostra un impacte de bala al cap. L'OTAN va bombardejar la caravana en què intentava fugir, però Gaddafi va sobreviure a l'atac i va ser linxat per una turba de rebels, que van mostrar el cadàver al món, en una imatge als antípodes de la justícia internacional.

Aixa, la dona del coronel, que es va exiliar a
Algèria amb alguns dels seus fills, va fer ahir una crida a les Nacions Unides perquè obri una investigació sobre el decés del
seu marit. Precisament, l'ONU considera “molt essencial” que s'analitzin
les circumstàncies de la mort del dictador.

D'altra banda, les imatges del cadàver de Mutassim, un dels fills de Gaddafi, també mostraven amb cruesa el final d'una era a Líbia. Els rebels l'havien capturat viu.

Saïf al-Islam, que estava cridat a heretar el poder de les mans del seu pare si la primavera àrab no li hagués estroncat els plans, era capturat ahir a Zlitan, a l'est de Trípoli, segons fonts rebels. Hores abans es donava per fet que s'havia refugiat al Níger. Saïf al-Islam és buscat pel Tribunal Penal Internacional per crims contra la humanitat comesos entre el 15 i el 28 de febrer a Trípoli, Bengasi i Misrata.

Nou primer ministre

El ministre Tarhouni va assegurar que la decisió
de qui serà el nou primer ministre del govern interí de Líbia es prendrà, “el més probable, la setmana que ve”, i va afegir-hi que ell és un dels aspirants a ocupar el càrrec.

La fi de Gaddafi dóna una lliçó als dictadors dels països àrabs on també hi ha primaveres en marxa, especialment a la Síria de Baixar al-Assad i al Iemen de Ali Abdal·là Saleh.

LA FRASE

Hi hauria d'haver algun tipus d'investigació. Donat el que vam veure ahir, és molt essencial
Rupert Colville
Portaveu de l'Oficina de Drets Humans de l'ONU

LA XIFRA

8
fills
tenia Gaddafi, dels quals tres són morts, quatre són a l'exili –a Algèria i al Níger– i un altre va ser capturat.

L'OTAN clourà la missió a Líbia el 31 d'octubre

L'OTAN va indicar ahir que conclourà la missió en territori de Líbia el 31 d'octubre vinent, segons va explicar el seu secretari general, Anders Fogh Rasmussen. La decisió es va prendre després de consultar amb les Nacions Unides i el Consell Nacional de Transició (CNT) libi. D'altra banda, l'OTAN va afirmar que no sabia que estava bombardejant el comboi en què viatjava Muammar al-Gaddafi.

La fi del coronel reactiva les protestes a Síria

La mort del coronel libi Muammar al-Gaddafi va reactivar ahir les manifestacions contra el règim sirià de Baixar al-Assad en la tradicional jornada de pregàries del divendres al món musulmà. Les forces de seguretat del dictador alauita van matar almenys tretze persones, sobretot a les ciutats d'Homs –al centre del país– i a Hama –al nord–, molt castigades fins ara per la repressió.

Rússia reclama una investigació sobre el linxament

Rússia considera que Gaddafi hauria d'haver estat tractat com un presoner de guerra d'acord amb la Convenció de Ginebra. El ministre d'Afers Estrangers, Serguei Lavrov, va reclamar una investigació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.