Política

Candidatura conjunta

Àngel Ros no descarta la possibilitat de bastir una única llista amb Pere Navarro i Joan Ignasi Elena per al congrés del PSC

Aposta perquè els membres de l'actual cúpula estiguin “en llocs diferents” i es vegi el canvi

El temps corre, també per a la celebració del congrés del PSC. A menys de dos mesos per a la trobada que haurà d'elegir el nou full de ruta i renovar la direcció, del 16 al 18 de desembre, un dels aspirants a la primera secretaria, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va plantejar ahir la possibilitat d'una candidatura conjunta amb la resta de candidats: l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, i l'exalcalde de Vilanova i la Geltrú Joan Ignasi Elena. Això quan encara s'ha de desvelar la incògnita Miquel Iceta. El viceprimer secretari dels socialistes no dirà si opta al lideratge del PSC fins passades les eleccions del 20-N. Ros no ho descarta.

L'alcalde lleidatà –a Catalunya Informació– va posar damunt de la taula un escenari que, de fet, comparteixen altres dirigents en privat. Fonts del partit veuen improbable que, tot i el moviment precongressual, hi hagi dues o més candidatures i recorden que això tan sols s'ha produït dues vegades en la història del PSC, en la fundació i el 1984. Des del partit, estan convençuts que el desig d'unitat i el que del congrés no en surti una formació fracturada pesen més que no pas el de renovació, que també veuen imprescindible.

De fet, Ros va destacar ahir que aquest nou PSC que ha de sorgir de la trobada del desembre també ha de tenir una traducció en la cúpula. Troba necessari que “es visualitzi i que es vegi que els membres de la direcció actual hi són però en llocs diferents”. Ja quan va fer el pas endavant per rellevar Montilla, Ros va apostar per “sumar sensibilitats” i que hi hagués “més equilibri territorial i de diferents sectors” del partit.

La condició

L'única condició que posa Ros a fer pinya amb els altres dos aspirants implicar anar cap a un projecte que “pensi en els set milions de catalans i no només en els militants a l'hora de renovar el partit perquè torni a ser la referència del catalanisme d'esquerres a Catalunya”, una demanda que no sembla complicada d'assumir perquè justament és el que es busca en el congrés.

L'ajornament del màxim òrgan de decisió dels socialistes ha fet que un dels grans debats –com a mínim en els mitjans– arribi a la trobada deslluït. Es tracta del de la recuperació del grup propi a Madrid, ja que s'abordarà tot just quan es constitueixin els grups al Congrés, que és quan s'hauria de formalitzar si el PSC vol anar per separat del PSOE. Potser per això el manifest dels socialistes per al 20-N ha adoptat la fórmula sorgida de l'acord entre l'alcalde de Lleida i el de Sabadell, la coneguda com a esmena Ros-Bustos, que preveu que els socialistes catalans es mantinguin en el grup dels seus companys federals, com fins ara, però puguin votar de manera diferent en els casos “excepcionals” en què no hi hagi acord.

Ros va insistir ahir en la necessitat que el PSC tingui més visibilitat a Madrid, un extrem que, a hores d'ara, comparteix gairebé tothom en el partit. “La relació amb el PSOE ha d'anar en la línia del federalisme que defensa el socialisme“, va dir.

La renovació s'ha de visualitzar, i que es vegi que els membres de la direcció d'ara són en llocs diferents
Àngel Ros
alcalde de lleida
El PSC ha de pensar en els set milions de catalans i no només en els militants a l'hora de renovar el partit

Iceta veu “homofòbia” en Duran

Les paraules de Josep Antoni Duran i Lleida sobre els homosexuals encara ressonen. Ahir s'hi va referir el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta. “Senyor Duran, l'homosexualitat no és cap malaltia i no necessita curació. L'homofòbia, com qualsevol fòbia, és una alteració psicològica que sí que es pot corregir. Vagi vostè tan aviat com pugui al psicòleg, a veure si en la pròxima campanya electoral ens estalviem un nou comentari homòfob per part seva”, va recomanar en el seu bloc a internet el dirigent socialista, que va acusar l'aspirant de CiU a les eleccions del 20-N “d'utilitzar” els andalusos, els gais i els immigrants per “fer-se notar” o “intentar esgarrapar un grapat de vots”.

Iceta replicava així a una polèmica que va saltar aquesta setmana a la revista Vanity Fair. L'últim número conté una entrevista amb el candidat de CiU en què diu: “Si hi ha un homosexual o un heterosexual que lliurement acudeix a un psicòleg per sol·licitar ajuda perquè creu que necessita un canvi en la seva sexualitat, té tot el dret a fer-ho.”

La candidata del PSC per al 20-N, Carme Chacón, també va censurar-lo i va alertar que CiU i el PP volen recuperar una moral “retrògrada”, basant-se en les declaracions de Duran i Lleida i en l'anunci dels populars que, si guanyen, reformaran la llei de l'avortament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.