La lluita de Salt i Sarrià per tornar a ser pobles

Estrenaven els consells municipals per deixar de ser a Girona

El 1979 suposaria un pas endavant per a Salt i Sarrià per recuperar la independència que havien perdut tres i cinc anys abans, respectivament. En tots dos municipis es constituïen els consells municipals que, si bé era un simple òrgan consultiu sense poder real, significava que els dos municipis recuperessin almenys en part la llibertat que el règim franquista els havia arrabassat quan els havia annexionat a Girona. De fet, els interessos per segregar-se eren força comuns. Per una banda, Girona ingressava més impostos, però la gestió es complicava: més gent significa més serveis i més necessitats per cobrir. I en els dos annexionats hi havia el sentiment que donaven més que no pas rebien, i que els diners que ells pagaven servien per fer obres a Girona. Pensaven que a Salt i Sarrià només hi arribaven les escorrialles. Els anys anteriors ja hi havia hagut manifestacions i mobilitzacions importants, però el 1979 representaria un punt d'inflexió, sobretot a Salt, on el procés es va viure d'una manera més important. Es va elaborar el Manifest del poble de Salt i es va presentar la campanya Salt és un poble, volem l'autogovern de Salt. A més, en el ple de l'abril d'aquell any, el primer alcalde democràtic de Girona, Joaquim Nadal, aprovava un acord a favor de la independència dels dos municipis, que el maig es concretava amb la formació dels consells municipals. Començava un procés que passaria per l'inici de l'expedient de segregació el 1981 i la signatura, per part de la Generalitat, del decret de segregació, el 3 de març del 1983. A partir d'aquell dia, Salt i Sarrià tornaven a ser municipis propis.

L'evolució individual

Un cop recuperada la independència, Salt i Sarrià havien d'encarar situacions diferents. Per exemple, Sarrià havia d'afrontar una pèrdua constant de població per la mala marxa del principal negoci del poble, la Torras Hostench, i lluitava perquè la mortal autovia que travessava el poble es reconvertís en un carrer més urbà. Processos que es van afrontar urbanitzant sectors com el pla de l'Horta, oferint nous serveis, diversificant la dependència econòmica i aconseguint, després de molt temps, la reurbanització de l'autovia.

Salt havia crescut notablement, amb la manca de serveis i una situació delicada. Amb el pas dels anys s'aniria teixint una reconversió que voldria tallar amb la dependència de Girona –naixeria una relació amor-odi entre els dos ajuntaments que duraria anys– i afrontava importants obres com la remodelació del carrer Major o la creació del parc hospitalari Martí i Julià. I continuava rebent immigració: l'estatal dels seixanta i setanta donava pas a un ampli ventall de nacionalitats.

Nou alcaldes en l'era democràtica

Salt i Sarrià de Ter comparteixen, a més de la data en què van recuperar la independència, número d'alcaldes: quatre cadascun en els seus quarts de segle d'autonomia. El primer alcalde de l'era democràtica per a tots dos pobles va ser el de Girona, Joaquim Nadal. Un cop recuperada l'autonomia, a Salt va guanyar les eleccions Salvador Sunyer, amb el partit socialista. Sunyer, que ja va ser president del Consell Municipal, va ser alcalde del 1983 al 1991. El va rellevar en el càrrec durant vuit anys Xavier Corominas (PSC), fins que el 1999 i durant dos mandats ho va ser Jaume Torramadé (CiU). El 2007 Iolanda Pineda (PSC) va ser proclamada alcaldessa. A Sarrià, els tres primers alcaldes han estat socialistes: Jordi Cañigueral (fins al 1991), Josep Turbau (fins al 2003) i Nicolás Pichardo (fins al 2007). L'últim d'accedir al càrrec ha estat Roger Torrent, per ERC.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.