cultura

Els premis Ciutat d'Alzira recauen en Urbà Lozano i Josep Piera

Urbà Lozano guanya el premi de novel·la amb una obra sobre el desig i Josep Piera el d'assaig amb una biografia novel·lada de Teodor Llorente

El premi de divulgació científica és per una obra de Josep María Seguí sobre els transgènics i el de poesia el guanya Berna Blanch

Els premis literaris Ciutat d'Alzira, organitzats per l'editorial Bromera i lliurats ahir a la nit, van tindre com a protagonistes els escriptors Urbà Lozano i Josep Piera.

Lozano va aconseguir el XXIII Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira, dotat amb 18.000 per l'Ajuntament d'aquesta localitat, amb l'obra La trampa del desig en què Lozano entrecreua les vides d'un metge que va estar empresonat per negocis foscs i la d'una refugiada que s'escapà de les atrocitats de la guerra de Bòsnia. “Una novel·la sobre el desig que ens desvela els anhels més profunds que tots covem al nostre interior”, segons el jurat.

Piera va ser distingit amb el XIII Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, de 10.000 euros, per El somni d'una pàtria de paraules, una biografia novel·lada de Teodor Llorente que vol traure del que Piera anomena “l'Alzheimer valencià” el qui va ser el poeta i el personatge més rellevant del nostre segle XIX. Segons l'opinió del jurat, “la seua obra i la seua vida, revisades i rellegides ara, permeten veure la idea en què va creure: fer renàixer un món d'emocions vindicant la llengua i la cultura històriques dels valencians”.

El XVII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, dotat amb 18.000 euros per la Universitat de València, va ser per a Josep Maria Seguí, professor de la Universitat Politècnica de València per Biotecnologia al menú. Manual de supervivència en el debat transgènic. “Una obra que es proposa donar informació científica a la societat perquè puga decidir sobre les bondats i els perills dels transgènics”, va destacar el jurat.

L'escriptor de Catarroja, Berna Blanch, va ser el guanyador del VI Premi de Poesia Ibn Jafadja, patrocinat amb 6.000 euros per la UNED, per Pol·len. El jurat el va descriure com “un poemari sentit i fet en llargues caminades per la nostra geografia, una reflexió sobre la condició humana a través de la contemplació del paisatge”.

També van recollir l'estatueta dissenyada per l'artista Manuel Boix els guanyadors de les modalitats de narrativa juvenil, narrativa infantil i teatre, que es van fer públics en dies anteriors. Paco Romeu va rebre el VI Premi de Teatre Ciutat d'Alzira per Iceberg; Raquel Ricart el XVI Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil per A les mans perdudes; i Juan Emilio Gumbau el XVI Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre per El viatge de lluna a les muntanyes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.