Comunicació

Amistat en crisi

Judith Colell roda per a TVC el telefilm ‘Radiacions', un llarg diàleg protagonitzat per Francesc Orella i Ferran Rañé

El guió està basat en l'obra d'Enric Juliana i Julià de Jòdar que s'ha d'estrenar properament

El projecte que volia impulsar Josep Pla el 1965 perquè es construís una central nuclear a la platja de Pals és en el rerefons de Radiacions, obra teatral escrita per Enric Juliana i Julià de Jòdar que s'estrenarà properament a la sala Beckett. El mateix text dóna peu, simultàniament, a un telefilm coproduït per TVC i Els Quatre Gats Audiovisuals que s'ha estat rodant durant dues setmanes a la platja del Pont del Petroli de Badalona, dirigida per Judith Colell i interpretada per Francesc Orella i Ferran Rañé.

Radiacions relata el retrobament de dos antics amics, un periodista especialitzat en noves tecnologies i un advocat amb estrets vincles polítics que el vol convèncer perquè l'ajudi a portar a terme un ambiciós projecte capaç de garantir la sobirania energètica del país; en la conversa plana l'ombra dels fantasmes del passat i el record d'un amor comú perdut tràgicament. Una història narrada pràcticament en temps real, que per Judith Colell ha suposat “un repte, derivat de la dificultat d'explicar una història que transcorre en un únic escenari, amb dos personatges que no paren de parlar”. La cineasta, directora de 53 dies d'hivern i codirectora d'Elisa K, afegeix que “estic acostumada a treballar molt amb silencis i, bàsicament, amb personatges femenins, i en canvi els protagonistes de radiacions tenen dues mentalitats molt masculines”.

Un dels al·licients de Radiacions perquè Colell acceptés l'encàrrec de responsabilitzar-se de l'adaptació va ser l'ampli ventall d'assumptes de què es parla: “el text tracta de molts temes d'actualitat: de la crisi que estem tenint, de l'especulació, de la crisi, de la desafecció vers els polítics, de l'ecologia... Reflexiona sobre la funció dels polítics i dels periodistes, sobre el debat al voltant de l'energia nuclear...”. Però també hi ha “una història personal i humana al darrere, perquè els personatges no siguin simples estereotips”.

Ferran Rañé, que interpreta el periodista Francesc Lamban, descriu aquesta feina com un “tour de force per al qual hem assajat molt”, i destaca de Radiacions que relata una història “amb moltes capes, molt polièdrica”. El seu company i rival en aquest duel interpretatiu és Francesc Orella, que dóna vida a l'advocat Ernest Salesa, que afirma no haver-se inspirat en cap personalitat en concret per al seu personatge, “tot i que tots tenim al cap referents molt propers als quals es podria assemblar”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.