QUIM CASELLAS,
CUINER DEL RESTAURANT DE L'HOTEL CASAMAR DE LLAFRANC
“L'estrella Michelin ha estat una benedicció”
El xef creu que el premi és especialment important en una època de crisi
L'hotel és familiar i funciona des de fa gairebé 60 anys
La cuina de Casellas és empordanesa, tradicional, però amb tocs moderns
Quim Casellas, de 36 anys, va viure dijous un dels dies que recordarà la resta de la seva vida. La concessió de la primera estrella Michelin per al restaurant que comanda, el Casamar de Llafranc, feia que se sentís als núvols. “He complert un somni”, deia. Tota la família, al seu voltant, també hi eren, als núvols.
S'olorava que aquest any la guia vermella el premiaria?
No, perquè som molts els que treballem fort i hi ha molts restaurants que s'ho mereixen. Estem entusiasmats que hagin premiat un concepte de cuina tan familiar. El nostre hotelet ja té 60 anys. Els meus avis van començar i després va continuar el meu pare, que també era qui cuinava els menús.
Vostè ja volia cuinar de petit?
A mi no m'agradava massa estudiar i quan podia me n'anava a cuinar amb Joan Piqué al seu restaurant de Santa Cristina d'Aro. Allà vaig agafar el gust a la creació i he passat per moltes cuines com a mosso (Roca, Gaig, Jean-Luc Figueras, Fermí Puig...) i algunes de fora. Ara els voldria donar les gràcies a tots.
Des del 2000 vostè cuina i la seva germana és a la sala. Com definiria el que fan?
Oferim una cuina tradicional amb tocs del dia, que no resulti pesant. Ens agrada cuidar el receptari de l'Empordà, amb bon producte i molta atenció en l'elaboració i la presentació.
Digui'm un plat.
Per exemple, pots trobar un guisat de mongeta del ganxet amb botifarra negra i congre.
Creu que l'estrella suposarà una bona empenta al negoci?
I tant! Ahir hi havia sis persones i avui ja en tenim 40! L'estrella és una benedicció, un premi gros que t'alegra la vida, especialment en temps de crisi. La feina en un restaurant és dura i que et passi això és un regal. A més a Llafranc l'hivern no és com l'estiu. L'afluència de visitants cau i qualsevol estímul és molt ben vingut. I l'estrella et dóna a conèixer arreu. Ja han començat les trucades per demanar reserva, algunes fins i tot en volen per l'abril...
I trucades de felicitació...
També, també. Estem feliçment desbordats des de la nit de dijous. El Facebook, el correu la web i el telèfon no paren! Potser ja ens ha felicitat un miler de persones. Hi ha de tot, des de clients fins a antics auxiliars de cuina que truquen de qualsevol part del món. Estem emocionats, la veritat.
Creu que la Michelin ha estat poc generosa amb Catalunya?
Penso que hi ha molta gent que treballa molt bé i que es mereixeria el reconeixement.
Apujarà preus?
No, aquí pots menjar per un marge de 40 a 80 euros.
Aspira a més estrelles?
No sóc gaire ambiciós, la veritat. Això sí, sempre tinc ganes de millorar en el que faig.