Rècord de calçots
La IGP Calçot de Valls preveu comercialitzar almenys 9 milions d'unitats
El turisme gastronòmic genera un negoci de 16 milions d'euros
Els dies temperats i assolellats i les nits fresques garanteixen una bona collita de calçots. Les condicions climàtiques s'hi donen i enguany es preveu mantenir el rècord de la temporada passada, amb 9 milions de calçots. La xifra correspon a les unitats collides i etiquetades amb la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls. Al marge d'aquest segell no hi ha cap estadística amb referència a la producció.
Una cinquantena de pagesos de l'Alt Camp, el Baix Camp, el Tarragonès i el Baix Penedès produeixen els calçots de la IGP. El bulb es planta mecànicament entre l'agost i el setembre i el gros de la collita té lloc a partir del gener i l'arrencada es fa manual. Jordi Blanch, president de la IGP, explica que no es pot mecanitzar, perquè “el creixement no és uniforme” i és en collir-los que “es fa la primera selecció de qualitat de les motes”. La IGP ven un 80% de la producció a l'àrea d'influència de Barcelona i, el 20% restant a les comarques de Tarragona on, curiosament, es dóna l'activitat gastronòmica més gran de la calçotada. “La venda del producte etiquetat als restaurants de la zona és testimonial”, fa veure Blanch i assegura que des de la IGP es treballa per incrementar la promoció i la presència de producte etiquetat als restaurants.
Gastronomia
A l'entorn del calçot s'ha bastit una festa gastronòmica, distintiva i de temporada. La calçotada es calcula que reporta un negoci de 16 milions d'euros a l'Alt Camp, entre els diferents sectors agroalimentaris que hi aporten els productes bàsics: calçots, llonganissa, carn, carxofes, pastissos, vins i caves. Rafael Castells, secretari de la Cambra de Comerç de Valls, assegura que la temporada calçotaire representa “la segona en volum de visites al Camp de Tarragona, després de la marca turística de sol i platja”.
La temporada per cada any és més primerenca i, actualment, en més d'una cinquantena de restaurants i masies se serveixen calçotades entre els mesos de novembre i abril. En aquest període, pel marge alt, unes 400.000 persones es desplacen fins a l'Alt Camp amb motiu de la calçotada. Els principals mercats d'origen són el català, l'andorrà, el País Valencià, Aragó i la Catalunya Nord. Es corresponen amb els indrets on s'ha fet una promoció continuada del producte i que, com assenyala Castells, s'activa “a l'entorn de la Gran Festa de la Calçotada”, dates centrals en què es comercialitza el producte. El secretari de la cambra també fa veure que la particularitat de l'àpat atreu persones de tot el món i, enguany es mantenen en contacte amb una agència de viatges especialitzada en turisme japonès, perquè, per primer cop, els visiti un grup de japonesos.
La comercialització de la calçotada és recent. Els calçots es menjaven a les masies particulars, als afores de Valls, i més concretament, coincidint amb la festa de la Candelera, al febrer, quan els vallencs que residien fora retornaven amb motiu de la festivitat. El salt de l'entorn familiar al comercial va anar guiat de Josep Gatell Busquets, propietari de l'hotel fonda Universo Bou. El seu nét i actual propietari de Masia Bou, Josep Maria Gatell Batalla, explica que “en va començar a servir als viatjants que feien estades a la fonda i amb els quals arribava a fer un vincle d'amistat” i, també, als “artistes de la Penya de l'Olla”, que hi organitzaven les seves festes i les van començar a difondre.
La calçotada representa per a la Masia Bou el percentatge més gran de la facturació anual. El restaurant pioner a servir calçotades ha crescut i adequat les instal·lacions i, actualment, ja amb la quarta generació incorporada en el negoci familiar, està en condicions d'oferir un miler de calçotades al dia.
La cuina del restaurant ha incorporat altres plats amb la base del calçot. “És una ceba dolça, ideal per fer melmelades, sopes o per acompanyar plats de caça”, comenta Josep Maria Gatell. La passió pel calçot ha dut el restaurant a celebrar l'inici de la temporada amb plats de creació pròpia amb els quals ha editat el llibre El calçot a la taula, entre les receptes del qual es pot trobar fins i tot el bombó de calçot, on es combina la xocolata negra amb farcit de dolç de calçot. En La cuina del calçot, editat per Cossetània, Joan Jofre i Agustí Garcia també recullen receptes elaborades amb calçots i, entre els cuiners que han fet cuina d'elit amb calçots, destaca Àngel Solé, que ha creat una gelatina de calçot amb pols de romesco, amb la sensació d'una calçotada tradicional.
Concurs estel·lar d'una festa multitudinària
Els ingredients de la calçotada estan inclosos en la dieta mediterrània. En concret, el calçot és una de les verdures amb més efectes beneficiosos pel que fa a la protecció contra agents cancerígens presents en la dieta i el medi ambient. El calçot produeix enzims que es consideren antioxidants i desintoxicants. Així ho va concloure un estudi del departament de farmacologia i química terapèutica de la Facultat de Farmàcia de la UB que va estudiar les propietats quimioprotectores de quinze vegetals.