urbanisme
La Marca de l'Ham de Figueres ja té autoestima
S'hi han invertit 4,5 milions en obres i sobretot en programes socials a través del pla d'intervenció integral de la llei de barris
L'Ajuntament convertirà el centre cívic en un equipament de la ciutat
Els veïns de la Marca de l'Ham de Figueres han recuperat l'autoestima i el barri ha deixat de ser aquell sector de l'entrada del municipi allunyat del centre gràcies a l'execució del pla d'intervenció integral impulsat per l'alcalde Joan Armangué (PSC), l'any 2005, i rematat ara pel seu successor en el càrrec, Santi Vila (CiU), i que ha comportat una inversió de 4,5 milions d'euros aportats a parts iguals per la Generalitat i pel govern local, però que n'ha comportat molts més. Es tracta d'un barri intercultural amb un nombre d'immigrats molt elevat. “Som una ciutat amb un índex molt alt de nouvinguts, però l'única del país que no sortim als diaris per qüestions relacionades amb aquest col·lectiu, i això és gràcies als sis anys que hem dedicat a transformar les pedres, l'espai públic, a la intervenció als edificis i sobretot a l'aplicació de polítiques per a les persones”, ha indicat.
La coordinadora del programa de barris, Mar Morollon, ha afirmat que tot plegat s'ha aconseguit amb un treball transversal i amb l'agilitat que els ha donat tenir sobre el terreny un equip de proximitat. La percepció majoritària dels veïns és positiva, segons ella, i tal com es reflecteix als plafons que instal·laran al centre cívic del barri.
Els joves i infants, les dones, la gent gran i les persones a l'atur han estat les prioritats del pla de barris i ho continuaran essent ara, segons l'alcalde, que només ha pogut concretar que es tancaran els serveis al local social i que es concentraran les polítiques socials del barri al centre cívic, que alhora es reforçarà com a centre cívic de la ciutat. Santi Vila ha dit que per l'Ajuntament és una prioritat mantenir el centre obert, el patí obert, la mediació a les comunitats de veïns, la inserció laboral i les polítiques d'integració de les dones.
Un 21% de la inversió ha estat per a la millora de l'espai públic i les zones verdes; un 40%, per als equipaments, l'accessibilitat i la sostenibilitat; un 17%, per a la rehabilitació d'edificis, i la resta, per a polítiques socials. Entre les inversions complementàries, destaquen els 0,6 milions d'ofertes de treball del SOC, 14.800 euros del projecte Rehabilitat; 0,8 milions del PUOISC per obres d'urbanització i 0,5 milions del FEIL 2009 per al giratori i l'avinguda de Roses.