Societat

Els Reis d'Orient arribaran en retard a Catalunya Nord

La cavalcada a Perpinyà es farà el dissabte a la tarda i a El Barcarès el diumenge

A les comarques nord-catalanes els Reis no porten els regals a la mainada

« Els tres reis d'Orient, ens guardin l'honra, el seny i l'enteniment. » Amb aquesta frase popular l'Ajuntament de Perpinyà encapçala enguany el programa de festivitats de la cavalcada dels Reis d'Orient. Com que a Catalunya Nord no són els Reis que porten els regals a la mainada la nit del 5 al 6 de gener -puix que els han rebut ja per Nadal- les cavalcades sempre es fan en retard comparades a les de la resta dels Països Catalans i de l'estat espanyol. A l'estat francès, tot i que es celebra la festa de l'epifania, les cavalcades de Reis no existeixen.

La tradició de les cavalcades de Reis s'havia perdut des de feia generacions,i van ser els pied-noir d'Algèria -molts d'ells d'origen espanyol, valencià i menorquí- que es van establir a Catalunya Nord que la van reintroduir a les poblacions on son nombrosos. A Perpinyà es van reintroduir com una de les festes de promoció de les tradicions catalanes.

Pessebre i concerts

A Perpinyà i El Barcarès, enguany, la cavalcada serà acompanyada d'altres animacions.

A la capital nord-catalana els Reis d'Orient arribaran dissabte 7 a dos quarts de sis de la tarda al Castellet, a tres quarts de sis a la Llotja de Mar i a les sis entraran al pessebre vivent instal·lat davant la catedral. A la plaça de la catedral tindrà lloc, llavors, un espectacle amb músiques d'Orient i de la Mediterrània, lectura dels desitjos per l'any 2012 per part de la mainada i un espertinar popular. La música estarà a càrrec de la fanfarra La transfrontalière de l'Amor.

Al Barcarès el Reis hi arribaran diumenge a dos quarts de tres de la tarda on els cantaires dels Baladins els esperaran per acompanyar-los pel centre de la població fins a la plaça on tindrà lloc la cerimònia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.