cultura

Un Taller superior

El Taller de Músics es converteix en la tercera escola de música superior de Barcelona, situada a la tercera planta de Can Fabra, al barri de Sant Andreu

“No hem de permetre que els músics tinguin temptacions d'aburgesar-se”, diu Lluís Cabrera

Un espai de 1.300 metres quadrats és tot el que necessitava el Taller de Músics per convertir-se en una escola superior de música oficial. Aquest va ser l'únic requisit que els va exigir el Departament d'Ensenyament quan el 2006 van fer els primers tràmits per aconseguir-ho.

D'alumnes ja en tenia, i molts. De fet, va ser la voluntat i la necessitat dels seus propis estudiants d'obtenir un títol oficial el que va empènyer Lluís Cabrera, president de la Fundació Taller de Músics, i la directora, Blanca Gallo, a convertir el Taller en una escola superior. També disposaven ja d'un bon elenc de professors que podien ensenyar música moderna, jazz i flamenc, els tres itineraris que s'imparteixen actualment. Encara més, “el 90% de professors que va contractar l'Esmuc [Escola Superior de Música de Catalunya] a l'àrea de flamenc, modern i jazz, quan es va crear, s'havien format al Taller”, assegura Cabrera, ja que eren pràcticament els únics que tenien aquest tipus d'experiència docent a Catalunya i, fins i tot, a l'Estat. Pel que fa al programa educatiu, pocs canvis han hagut de fer al que al Taller ja s'anomenava grau superior. Segons la directora, “només s'han hagut d'afegir algunes matèries de coneixements culturals”.

Reptes

Així que només els faltava el lloc, i el van trobar gràcies a l'anterior delegat de Cultura de l'Ajuntament, Jordi Martí, que els va proposar de cedir-los durant 15 anys la tercera planta del Centre Cultural Can Fabra, que ja és la seu de la biblioteca Ignasi Iglésias, que es troba a la planta baixa. Precisament la principal dificultat que hi havia, arquitectònicament parlant, per adequar aquella nau única de 1.300 metres quadrats era el fet que a sota hi hagués una biblioteca. Les obres han costat dos milions d'euros, de la meitat dels quals s'ha fet càrrec la Fundació Taller de Músics, l'Ajuntament hi ha posat mig milió i l'altre mig l'ha invertit Caixa Bank, a través d'uns acords de l'obra social i cultural que té amb la Generalitat. I un any després de l'inici de les obres, s'ha pogut inaugurar la tercera escola superior de música de Barcelona: Taller de Músics-ESEM, que s'afegeix a l'Esmuc, l'única pública que existeix, i al Conservatori del Liceu.

L'escola consta d'una vintena d'aules, entre cabines d'estudi individuals, aules de tècnica corporal i dansa, laboratori, aula de cambra, d'ensenyament instrumental, de cor i orquestra, a més de l'auditori que, de moment, fan servir 120 alumnes, uns 40 per curs, però que té capacitat per a més de 200.

“Tota l'escola està preparada per conviure amb les noves tecnologies”, explica Blanca Gallo, ja que una de les seves estratègies de futur és una aliança entre el Taller i la fundació gallega Mayeusis, que a través de la plataforma digital Àgora permetrà un intercanvi de coneixements importantíssim, fent classes a distància.

Futur

Aquesta tecnologia també la volen utilitzar per “pagar el deute que tenim amb la comunitat llatinoamericana”. I és que ja fa anys que reben molts estudiants de l'altra banda de l'Atlàntic que després tornen als seus països i munten escoles que segueixen el mètode del Taller.

Però el principal repte de futur que es plantegen és buscar la manera que els alumnes es puguin integrar al món professional quan acabin els estudis. “Estem capficats a trobar noves fórmules de mercat i fer entendre als estudiants que han de ser realistes, perquè només en destacaran tres i abans de tocar a L'Auditori hauran de tocar en mil llocs fatídics.” Cabrera ho té clar: “No hem de permetre que els músics tinguin temptacions d'aburgesar-se.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.