El paratge de Tudela, de pagament
La Generalitat farà pagar l'aparcament per accedir al paratge de l'antic Club Med, al cap de Creus
El govern planteja una fórmula similar per a tots els espais naturals
La Generalitat de Catalunya té previst obrir l'aparcament per accedir al paratge de Tudela, l'espai on hi havia l'antic Club Med, al cap de Creus. Serà a partir de l'estiu, o fins i tot abans si té tots els tràmits administratius fets, i el pàrquing serà de pagament. Segons ha explicat el director territorial d'Agricultura i Medi Natural, Jordi Aurich, el govern de Catalunya està treballant per redactar un pla que reguli l'ús públic d'aquest espai recuperat i que és reserva integral del Parc Natural del Cap de Creus. Quan aquest pla estigui fet, s'obrirà l'accés motoritzat a l'espai, que ara està prohibit. Sí que s'hi pot accedir a peu o amb bicicleta. Pel que fa al pagament, el departament encara no ha decidit quina serà la fórmula, però parla d'un preu assequible per cada cotxe que entri al paratge i que podria ser similar als dos euros per cotxe que fa pagar el parc dels Aiguamolls.
Divulgar-ne el valor
En aquest moment, ha dit Aurich, el tema l'està tractant l'equip d'assessors jurídics de la Generalitat ja que s'ha de trobar una fórmula que tingui en compte la titularitat dels terrenys. El director territorial destaca l'alt valor natural que té el paratge de Tudela, sobretot geològic, i la necessitat d'obrir al públic un espai com aquest amb un aparcament vigilat, uns itineraris ben marcats i un manteniment i una neteja. L'objectiu final és promoure'n la divulgació i que el territori en tregui un rendiment.
L'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras (CiU), s'ha mostrat partidari de la decisió del govern i ha explicat que l'Ajuntament i la direcció del Parc Natural del Cap de Creus treballen conjuntament per buscar formes de dinamitzar el paratge de Tudela, després de la recuperació que s'hi va fer eliminant els bungalous de l'antiga ciutat de vacances Club Meditérranée. Segons ha confirmat Joan Figueras, la idea és que es cobri un preu simbòlic per cada cotxe que entri al paratge de Tudela, de manera que hi hagi un finançament per posar-hi serveis com ara un guarda de vigilància, una caseta d'informació turística o uns lavabos, per exemple.
En el mateix sentit s'ha pronunciat el director territorial d'Agricultura i Medi Natural, que posa d'exemple el cas del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, a pocs quilòmetres del del cap de Creus. En aquest espai natural es paguen dos euros per accedir al pàrquing del centre d'atenció de visitants, el Cortalet. Jordi Aurich també parla d'altres llocs de fora de Catalunya on és absolutament acceptat el pagament de l'aparcament com a mètode de finançament del parc. I parla del cas del Parc Natural de ses Salines d'Eivissa, per exemple.
La zona volcànica
Jordi Aurich preveu estendre aquest model a tot Catalunya. “Forma part de la política del departament”, explica el delegat a Girona, que concreta que l'objectiu que té la Generalitat és “buscar alternatives per dinamitzar els espais naturals i fer d'aquest territori una forta atracció turística”. Aquesta aposta per obtenir rendiment dels parcs naturals i per buscar l'equilibri entre la preservació dels espais i els usos que s'hi poden donar ha d'anar acompanyada, segons fonts del departament, d'un finançament. Per això planteja el pagament dels aparcaments, tot i que admet que en cada cas s'haurà de veure la millor solució.
El delegat posa d'exemple l'aparcament de Can Serra de la zona volcànica de la Garrotxa com un dels punts on s'aplicaria el pagament. Però també posa aquesta zona com a exemple de l'aprofitament del territori pel fet de tenir un parc natural, amb la vinculació amb la gastronomia, per exemple. En canvi, sobre l'Albera destaca que hi ha menys afluència de cotxes i que això s'ha de tenir en compte.
Que reverteixi en el parc
Els diners que la Generalitat de Catalunya preveu que s'ingressaran amb el pagament dels aparcaments i amb altres mesures que s'estan estudiant i que encara no s'han concretat revertiran en els parcs naturals, cosa que ajudarà a compensar la retallada de pressupost que tenen. La idea és que aquests ingressos addicionals serveixin precisament per finançar les activitats que es fan per divulgar els espais naturals i per obrir-los al públic. “Un parc natural no pot estar aïllat del territori i per dinamitzar-lo i acostar-lo a la gent cal un finançament”, reflexiona el director territorial.
L'èxit de la prova pilot de l'estiu
La Generalitat ja va obrir de manera provisional l'antic Club Med al públic l'estiu passat i s'hi van fer visites guiades. L'accés amb cotxe hi estava igualment restringit de manera habitual però s'obria per als visitants que volien fer les visites guiades, que eren gratuïtes. L'èxit que el govern diu que van tenir aquelles visites l'ha fet decidir per aquest model de gestió que aposta per dinamitzar l'espai i finançar les activitats que s'hi facin amb el pagament de l'aparcament.
El director territorial d'Agricultura i Medi Natural, Jordi Aurich, també parla de rendibilitzar un espai en el qual s'han invertit, entre l'Estat i la Generalitat, 11 milions d'euros per eliminar una ciutat de vacances, el Club Med, construïda fa quaranta anys i que es va decidir fer desaparèixer anys després que hagués tancat al públic. Les obres de recuperació del paratge de Tudela van durar mesos i es van fer de manera manual per no malmetre la zona.