cultura

Cultura

La Càtedra Vinyoli dedica un col·loqui al poemari ‘El Callat' en els seus 60 anys

Experts en l'obra de l'autor parlaran demà d'un dels llibres més rellevants de la poesia catalana del segle XX

L'Avenç edita les actes del centenari del 2014

La Càtedra Joan Vinyoli de poesia contemporània, de la Universitat de Girona, juntament amb l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners, fa una invitació a rellegir El Callat (1956), un dels llibres més importants de la poesia catalana del segle XX, en un col·loqui que reunirà demà alguns dels més destacats experts en l'obra de l'escriptor a la biblioteca municipal (de 10 a 14.15 h) i a la Casa de la Paraula (de 16 a 19.30 h). La jornada d'estudi coincideix amb el seixantè aniversari de la primera edició d'aquest poemari amb el qual Vinyoli va culminar una etapa i va inaugurar un camí. “Jo no sóc més que un arbre que s'allunya del bosc, cridat per una veu de mar fonda”, escriu en un dels poemes més coneguts d'aquest llibre que ha estat una divisa per a molts poetes de la generació següent i que abeura en “la veritat que ve de terra”, del riu, els arbres, la roca, per arribar a tocar l'indicible de “la imatge pura”.

Amb el lema Cap a la veu intacta, la jornada proposa diverses activitats: ponències, comunicacions, taules rodones, visites guiades i la lectura íntegra d'El Callat, com a cloenda, amb Anna Maluquer dient els poemes amb l'acompanyament de la música de Marc Egea (viola de roda) i la dansa de Paula Rísquez. El col·loqui s'obrirà amb la presentació de la biblioteca particular del poeta, que consta de dos mil llibres i que s'ha instal·lat recentment a la sala d'actes de la biblioteca municipal que porta el seu nom. Les ponències seran a càrrec d'escriptors i estudiosos de l'obra de Vinyoli com ara Josep M. Sala-Valldaura, Roger Canadell i Narcís Figueras, Pep Solà, Miquel Martín i Sam Abrams, que abordaran des dels referents bíblics del llibre fins a les concomitàncies amb T.S. Eliot o la tradició postsimbolista. Hi haurà també una passejada amb lectura de textos i una visita a l'Arxiu Comarcal, que acull la documentació original relativa a El Callat i una part del fons de Vinyoli ja digitalitzat.

El col·loqui de tardor, que tindrà lloc cada dos anys, coincideix amb la publicació, a L'Avenç, de Joan Vinyoli i la poètica postsimbolista, que recull les actes de la trobada que a finals del 2014 va reunir, també a Santa Coloma, traductors, crítics, teòrics, poetes i lectors en l'any del centenari del naixement de Vinyoli.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia