cultura

Municipal

Cornellà vol teatre

L'Ajuntament cedirà l'auditori de Sant Ildefons a companyies teatrals perquè hi puguin assajar els muntatges tècnics

Les companyies s'obriran a la ciutat amb la programació de xerrades, tallers i assajos amb públic

L'auditori municipal de Sant Ildefons, que va obrir les portes fa dos anys en aquest barri de Cornellà, programa espectacles teatrals, musicals, infantils i xerrades, habitualment en horari de tarda i nit. Queden durant el dia moltes hores mortes i un escenari buit que moltes companyies podrien aprofitar per assajar els seus muntatges. És el que pensa des de fa dos anys l'actor cornellanenc Ignasi Guasch, llicenciat en arts escèniques i amb experiència en teatre, cinema i televisió –ha interpretat el paper del doctor Abel en dues temporades de Polseres vermelles–. “Les companyies teatrals normalment assagen en un local i tenen accés a la sala on es representarà l'obra un dia abans per fer l'assaig tècnic. Això és molt estressant”, assegura Guasch. “S'inverteix en sales però no pas en produccions ni actors. Vam pensar com ajudar les companyies que no tenen recursos per fer muntatges”, explica.

Així va néixer el projecte Factoria SI, en què ha implicat l'Ajuntament de Cornellà perquè cedeixi l'auditori de Sant Ildefons a les companyies que ho necessitin per tal que els dies previs a l'estrena puguin assajar-hi el muntatge tècnic. “Les companyies no hauran de pagar per ser-hi un temps, que oscil·larà entre cinc i deu dies, i podran treballar tant en el muntatge de llum i so com en la interacció dels actors amb el públic”, va posar ahir Guash com a exemple en la presentació del projecte a Sant Ildefons. Els grups disposaran de l'espai i dels materials i infraestructures del centre.

Que sigui gratis per a les companyies no implica, però, que la ciutat no en rebi cap benefici. La iniciativa s'ha pensat com la creació d'un espai de residències tècniques i creatives que potenciï la ciutat com a plataforma experimental per a companyies teatrals i que a canvi ofereixin un retorn social. Aquest retorn es podrà fer obrint els assajos al públic o a determinats col·lectius, oferint xerrades als instituts sobre qüestions tècniques vinculades a les arts escèniques i organitzant xerrades i tallers sobre el món teatral. “Volem ensenyar a la ciutadania tota la feina creativa que hi ha al darrere de l'entrada que paguen”, va assenyalar Guash.

“A Cornellà volem reforçar la cultura com a element de cohesió social”, va afirmar, al seu torn, la regidora de Cultura, Rocío García. “Amb la crisi la cultura no podia anar a menys. L'Ajuntament ha doblat la partida destinada a les arts escèniques en tres anys i volem donar resposta a les companyies oferint-los espais com aquest, ja que cal fer un esforç amb el teatre professional”, va afegir-hi.

El projecte Factoria SI s'adreça a companyies professionals que acostumen a estrenar als teatres de Barcelona i als principals festivals. Es vol descongestionar espais d'assaig i producció de la capital i contribuir a crear un circuit metropolità de sales de petit format. Les dimensions de l'auditori de Sant Ildefons, amb una capacitat de 200 espectadors i tres barres de focus, no permetran grans espectacles. “No es podran fer grans muntatges, sinó més aviat produccions que no superin els 30.000 euros”, va precisar el director del programa.

Exquis Teatre, la primera interessada

El projecte, que està encara en fase de prova pilot, ja ha atret l'atenció de la companyia Exquis Teatre, que aquest gener ha estat assajant a Sant Ildefons La conferència de Wannsee, una de les quatre obres que formen part del cicle teatral Cicatrius sobre la memòria històrica i que s'estrenarà a Barcelona i Sabadell. El director de la companya, el txec Pavel Bsonek, va explicar ahir que moltes companyies tenen locals d'assaig però que rarament disposen d'un espai per treballar en els aspectes tècnics de l'obra. Altres companyies s'han interessat també pel projecte de Factoria SI.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia