Carrutxa impulsa la presentació de quatre llibres aquest Sant Jordi

En destaca l'estudi sobre els bombardeigs de Reus durant la Guerra Civil espanyola

El primer llibre que es presentarà (aquest dimarts, al cafè del Bravium Teatre, 19.30 h) serà Els carrers de Reus 1700-2010, de Pere Alegre, un nomenclàtor que permet comprovar els canvis de nom que han tingut els carrers de la ciutat en els tres últims segles. El mateix Alegre, que és tècnic de l'Arxiu Municipal de Reus, ha impulsat l'edició del seu estudi, que explica l'evolució dels carrers, barris i urbanitzacions de Reus des de l'any 1700 i, en conseqüència, els canvis sovintejats de noms de què han estat objecte els carrers i places.

Carrutxa organitza també la presentació, l'endemà al Centre de Lectura (20.00 h), de La vida a pagès. El món perdut de les masies i les professions de Catalunya i les Balears (Magrana Edicions), que il·lustra l'esperit pioner del grup de científics que entre el 1923 i el 1936 va recórrer Catalunya i les Illes per documentar la vida rural. Els científics formaven part de l'equip de l'Estudi de la Masia Catalana, un projecte d'investigació impulsat per Rafael Patxot, que aspirava a deixar testimonis escrits, orals i gràfics de les característiques arquitectòniques de les masies, així com de les feines del camp, la llengua, la indumentària, les festes i els costums dels seus habitants. El Centre Excursionista de Catalunya ha custodiat els fons de l'Estudi de la Masia Catalana durant totes aquestes dècades. L'antropòloga Montserrat Solà (i membre de Carrutxa) i Josep Font, exdirector del Museu de Granollers, han estat els curadors del volum.

El 17 d'abril es presentarà a l'Arxiu Comarcal del Priorat (a les sis) Rayos y truenos, una edició facsímil del poemari original que l'anarquista del Masroig, Joaquim Blanch, va publicar l'any 1908 i pel qual va ser sotmès a judici militar, segons explica a la introducció del llibre Pere Audí. Carrutxa ha recuperat el text perquè «ens apropa a una part important de la nostra història, a un moment –la primera dècada del segle XX– en què la reivindicació de justícia social i les aspiracions d'emancipació de la classe treballadora no es poden deslligar d'una voluntat ferma de coneixement», diu Salvador Palomar, membre de l'entitat.

El mateix Palomar i la historiadora Montserrat Duch presentaran, el 20 d'abril al Centre de Lectura (19.00 h), els dos darrers volums escrits per Pere Anguera que Rafael Dalmau Editors publica a la col·lecció La Creació dels Símbols Nacionals de Catalunya: Sant Jordi, patró de Catalunya i La nacionalització de la sardana. Són les dues últimes obres inèdites que va deixar escrites l'historiador, que va morir el 4 de gener passat.

El 21 d'abril, la Sala del Castell serà l'escenari de la presentació de Viure sota les bombes. Els bombardeigs a Reus, 1937-1939 (Publicacions de l'Arxiu Municipal de Reus), l'exhaustiu estudi que Ezequiel Gort i Salvador Palomar han fet en els últims tres anys sobre els efectes devastadors dels atacs de l'aviació feixista sobre el Reus de la Guerra Civil. El llibre s'ha nodrit del buidatge de fonts arxivístiques i del testimoni oral de persones que van viure aquells fets.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.