cultura

El nou director del MuVIM desqualifica Joan Fuster a propòsit de Blasco Ibáñez

El substitut de Romà de la Calle es refereix a l'assagista com un «agitador»

El nou director del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM), Javier Varela, que va substituir el dimitit Romà de la Calle després de la censura de la cúpula de la Diputació de València a una exposició de fotos sobre el cas Gürtel, ha criticat l'assagista Joan Fuster –mort en 1992– en el transcurs de la signatura d'un acord entre la sala i la Fundació Blasco Ibáñez per a rebre el llegat de l'escriptor i polític.

«Es va apartar d'una manotada l'obra política i literària de Blasco», ha dit en al·lusió a l'«agitador» Fuster i a l'historiador Alfons Cucó. Varela s'ha referit a tots dos com a «nacionalistes, filocatalanistes i obreristes».

De Fuster ha afegit que és «eminentment revisable»» per les «actituds derogatòries» que tenia i la seua «falsa posició de superioritat no recolzada per una erudició suficientment sòlida».

Amb tot, ha reconegut que Fuster podria ser objecte d'una exposició en el museu per la seua condició de «valencià»: «Fuster o Perico el de los palotes», ha afegit.

La col·lecció

D'altra banda, la col·lecció sobre Blasco reuneix correspondència, dèsset llibretes amb notes manuscrites, l'esborrany d'una biografia inèdita, objectes relacionats amb les pel·lícules sobre les seues novel·les i una biblioteca de 901 llibres.

L'acord inclou la digitalització dels fons documentals per possibilitar la seua consulta des de la pàgina web del museu i l'organització d'una exposició.

Respecte a l'enfrontament que fa anys mantenen l'Ajuntament de València i la fundació, que considera que la Casa Museu Blasco Ibáñez ubicada a la Malva-rosa no reuneix les condicions per a contindre el llegat de l'escriptor, el president d'aquesta, Eugeni Soler, ha manifestat que per la seua banda està obert al diàleg en tot allò que represente potenciar la difusió de la figura i obra de Blasco Ibáñez.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia