Cultura

Acord entre Barnasants i Sèm e serem per “desfer fronteres administratives”

Els dos festivals han endegat una col·laboració per apropar les cultures catalana i occitana

Promouran l'intercanvi d'artistes, residències i espectacles conjunts o un projecte poètic

Els festivals Barnasants i Sèm e serem han decidit endegar una col·laboració al llarg dels propers tres anys que durà artistes catalans al festival occità i viceversa. De fet, en la present edició del Barnasants ja figuren artistes com Claude Martí, Èric Fraj, Guillaume Lopez i Lou Davi&Phytéas.

“L'acord desfà fronteres administratives”, ha afirmat el director del Sèm e serem, Daniel Périssé, en referència a les realitats catalana i occitana. El director del Barnasants, Pere Camps, ha assenyalat que estan impulsant avant la lettre la llei de l'occità aprovada pel Parlament de Catalunya.

Al marge de les incorporacions d'artistes als dos festivals, l'acord inclou altres aspectes. El més destacat és el projecte Poesia sense fronteres, una iniciativa que vol cristal·litzar en l'edició d'un llibre-cd amb un recull poètic dels poemes occitano-catalans més representatius del segle XII al XXI. Aquest projecte ha rebut un important ajut econòmic de l'Euroregió Pirineus.

La col·laboració entre festivals també preveu la promoció de l'intercanvi artístic entre músics dels dos costats dels Pirineus, així com la promoció de residències d'artistes conjuntes, la producció d'espectacles conjunts i la promoció del català i l'occità als països de parla catalana i de parla occitana respectivament.

Fidels a una filosofia

Si Barnasants s'ha caracteritzat sempre per ser un festival amb sensibilitat social i un discurs crític amb la realitat que l'envolta, no ha de sorprendre que ara reivindiqui el vincle històric de Catalunya i Occitània. Camps ha apuntat que la cultura “sempre obre els grans canvis”, en referència a la possible consolidació d'una euroregió mediterrània (Països Catalans i Occitània).

Périssé s'ha referit a la realitat occitana com “un espai que té un potencial de tres milions de persones” i s'ha mostrat agraït per poder explicar-ho a Catalunya ja que, segons ha dit, a França és difícil de comprendre la cultura que s'expressa en occità com a pròpia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.