Cultura

Mor l'artista Leonora Carrington

La pintora, escultora i escriptora Leonora Carrington era fins ahir un dels últims creadors vius del moviment surrealista i una de les dones fonamentals del grup. La seva vida inconformista i intensament moderna es va apagar la nit de dimecres a dijous als 94 anys, a Mèxic, el país que l'havia acollit el 1942 quan fugia de la guerra europea.

La creativitat desbordant i màgica va marcar la biografia d'aquesta anglesa de bona família que als vint anys es va instal·lar a l'esclatant París dels surrealistes. Va ser companya amant del pintor Max Ernst i amiga d'André Breton, Salvador Dalí, Joan Miró i Marcel Duchamp.

Després de la invasió nazi de França i la deportació de Max Ernst a un camp de concentració el 1939, Carrington va caure en una depressió que la va fer ingressar en un manicomi de Santander. Fortament sedada, Carrington va arribar a Lisboa i posteriorment a Mèxic.

L'escriptor Octavio Paz havia definit Leonora Carrington com un “personatge delirant, un poema que camina”. Fa uns mesos l'escriptora mexicana Elena Poniatowska va guanyar el premi Biblioteca Breve amb la novel·la Leonora, basada en l'obra de l'artista.

Edicions de l'Eixample va publicar el 1991 l'únic dels llibres de Carrington traduït al català, La trompeta acústica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.