cultura

De fil de vint

CLAR I EN VALENCIÀ

De fil de vint és una expressió alcoiana que significa “molt bo, molt ben fet, de primera categoria, de la màxima qualitat, sense el més mínim defecte, excel·lent.” i també “molt mudat, molt ben vestit, impecable.”

La denominació fil de vint (del núm. 20) correspon a la numeració emprada en la indústria tèxtil per a la llana cardada, segons la qual el número d'un fil és el pes en grams d'una madeixa de 504 metres. Aquest és un sistema de numeració directe, és a dir que com més prim és el fil més baix és el número que li pertoca. Per consegüent, direm que un fil és del núm. 20 (fil de vint) quan una madeixa de 504 m pese 20 g. El fil de llana cardada més fi que se sol fabricar és el del número 18, ja que fils més prims es trenquen amb facilitat. A Alcoi, en l'època en què es teixia el triturat obtingut a partir de draps vells, s'usava, per al fils que s'obtenien filant la borra, la mateixa numeració que per als fils que s'elaboraven a partir de la llana cardada però, evidentment, amb una matèria primera de tan baixa qualitat era molt difícil aconseguir el núm. 20 i pràcticament impossible fabricar-ne d'un gruix més petit. Per consegüent, una tela teixida amb fil de vint era la de major qualitat possible en regenerat. Aquest és l'origen de l'expressió.

Caldria afegir que Alcoi tenia un sistema de numeració propi per als fils de llana regenerada, segons el qual un fil de triturat té tants punts com madeixes de 1.320 metres entren en una lliura d'Alcoi (473,5 grams). Aquest sistema és invers, ja que si el fil és més prim, el número de punts és més alt. Amb uns càlculs molt senzills es pot trobar l'equivalència dels dos sistemes. El fil de vint seria, en el sistema tradicional alcoià, el fil de 9 punts (o punt del 9). Aquest sistema de numeració està en complet desús des de fa més de cinquanta anys.

Els alcoians no pronunciem 'fil de vint' sinó 'fil d'a vint', igual que la major part dels valencians no diem 'pa de quart' ni 'llit de cos i mig' ni 'és de xavo' sinó 'pa d'a quart', 'llit d'a cos i mig' i 'és d'a xavo'. Però com que segons la normativa no és correcte d'apostrofar la preposició de davant d'una vocal tota sola i a més a més es recomana de procurar evitar la coincidència de dues preposicions que no formen preposició composta, l'única manera d'escriure l'expressió alcoiana que estudiem sense violentar la norma és de fil de vint. De tota manera, he de dir que en l'obra literària d'Enric Valor he trobat escrit d'a en diverses ocasions.

De fil de vint és el títol triat per l'escriptora alcoiana Isabel-Clara Simó per a la seua columna periodística del diari Avui. Gràcies a ella milers de lectors catalanoparlants dels llocs més diversos de la nostra àrea idiomàtica han llegit moltíssimes voltes aquesta expressió tan nostra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.