cultura

El viatge del retaule

El MNAC s'emporta de Lleida la Verge dels Paers per incorporar-la a la mostra ‘Catalunya 1400' sobre gòtic català

L'exposició del MNAC obrirà del 29 de març al 15 de juliol amb el millor d'aquesta etapa artística

Fins a nou experts en art, entre tècnics del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) i operaris especialitzats en desmuntatge i trasllat d'obres d'art. Aquest era l'equip que dilluns passat es va encarregar que el retaule gòtic de la Verge dels Paers del Palau de la Paeria de Lleida quedés compartimentat en disset peces i embalat i empaquetat en unes caixes especials: adaptades als fragments a prova d'impactes i amb aïllament tèrmic per no torbar l'habitual clima
que gaudeix aquesta peça del segle XV i obra de l'artista Jaume Ferrer.

Tota aquesta acurada operació, de guant blanc, va servir perquè aquest
retaule gòtic lleidatà viatgés l'endemà al MNAC
per formar part de l'exposició temporal Catalunya 1400. El gòtic internacional. La peça lleidatana serà una de les destacades d'una mostra que es podrà veure del 29 de març al 15 de juliol i que està
comissariada per Rafael Cornudella, cap de l'àrea d'art gòtic del MNAC.

Catalunya 1400 és la primera gran exposició sobre un dels cicles més creatius de la història de l'art català. Aquest període, que s'inicia a finals
del segle XIV i s'allarga
fins a mitjan segle XV, va donar artistes catalans
rellevants arreu d'Europa, com ara Lluís Borrassà, Rafael Destorrents, Pere Joan, Jaume Ferrer i Bernat Martorell.

La mostra reunirà obres mestres, com el retaule de Sant Jordi de Bernat Martorell, que pertany al Louvre. També s'hi exposaran els dos principals monuments de la miniatura gòtica catalana, un tipus d'obres que molt rarament és accessible al gran públic: el cèlebre Missal de Santa Eulàlia, de Rafael Destorrents, que feia anys que no sortia de la catedral de Barcelona, i el Saltiri i llibre d'hores de Martorell, conservat a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

El retaule de la Verge dels Paers de Lleida farà aquest viatge per primera vegada en vint anys, ja que fins ara només havia marxat de Lleida, el 1992, amb motiu d'una exposició d'art català organit-zada durant les Olimpíades de Barcelona.

I a l'estiu, després de la mostra, el retaule de la Paeria passarà per les expertes mans del centre de recerca CAEM de la Universitat de Lleida, en què els experts en faran tot tipus de proves per comprovar el seu estat i investigar si amaga alguna sorpresa fins ara desconeguda.

L'exposició incorporarà també altres obres del gòtic català que hi ha al Museu de Lleida i que ja estan també sota la cus-tòdia del MNAC.

Una gran reproducció fotogràfica substituirà el retaule al saló de sessions del Palau de la Paeria perquè els lleidatans no
enyorin d'una de les se-ves obres més singulars.

I és que l'obra de Jau-me Ferrer mostra una marededéu al centre del retaule. Als seus peus, quatre paers (actuals regidors de Lleida) i que reben aquest nom per ser “homes de pau” que reben la seva protecció.

Altres imatges religioses i de la ciutat completen el retaule.

LA XIFRA

17
peces van ser el resultat
de l'acurada fragmentació del retaule lleidatà i que minuciosament van ser embalades.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.