Cultura

Es busquen músics

El Canal obre una convocatòria adreçada a músics catalans per formar una nova companyia i muntar l'espectacle ‘Concert per a nadons' fent tallers formatius

El portuguès Paulo Lameiro aportarà els fonaments teòrics i la seva experiència

En les dues darreres edicions de Temporada Alta un dels espectacles que han tingut un èxit més remarcable ha estat Concertos para bebés, un projecte de descoberta de la música adreçat a nadons de zero a 36 mesos, ideat pel músic i pedagog portuguès Paulo Lameiro, fundador de la companyia Musicalmente. Lameiro, a més, va més enllà de la realització de concerts per a nadons; també treballa, a través de la música, amb persones grans, malalts en fase terminal, nounats hospitalitzats o infants amb discapacitats.

A partir de la idea de la música per a nens, el Centre d'Arts Escèniques El Canal es proposa implantar a Catalunya el projecte Concert per a nadons, en què l'objectiu, segons el director artístic d'El Canal, Salvador Sunyer –prorrogat en el càrrec sis mesos més–, és “la creació d'un grup artístic català, format a Girona i Salt, amb capacitat per desenvolupar produccions pròpies, com ara tallers o concerts per a nadons, a partir del projecte original de Lameiro”. La coordinació del projecte anirà a càrrec d'Anna Molins, gestora cultural i musicòloga, i representant a l'Estat de Musicalmente.

La fórmula escollida per a l'execució del projecte és la d'una residència creativa, és a dir, la realització de tallers pràctics per tal de formar els futurs membres de la companyia. Paulo Lameiro serà l'encarregat d'aportar els fonaments teòrics, a més de la seva experiència en la realització de concerts i les tècniques de comunicació amb aquest públic tan especial i les seves famílies.

La convocatòria és adreçada, doncs, a joves professionals o estudiants d'ensenyament superior de música formats a Catalunya. A més d'això es valorarà, per fer la tria de fins a 25 músics, la formació i habilitats en arts escèniques i dansa. Els interessants a participar-hi poden enviar a [email protected], fins al 10 de maig, el currículum, una carta de motivació i l'acreditació de formació musical superior o acreditació d'estar cursant els darrers cursos. El mateix Paulo Lameiro farà la selecció, que es farà pública el 20 de maig.

El procés constarà de dues fases. En la primera, del 26 de maig a l'1 d'octubre, es faran els cursos de formació, que constaran de conferències i tallers pràctics amb nadons de zero a 36 mesos i les seves famílies. La segona fase, de l'1 de novembre al 24 de novembre, anirà precedida d'una segona selecció, de vuit músics, que són els que prepararan l'espectacle que s'estrenarà en la pròxima edició del festival Temporada Alta, els dies 24 i 25 de novembre.

Posteriorment, Musicalmente es desvincularà del projecte, que passarà a ser un projecte artístic autònom vinculat a El Canal. Segons Salvador Sunyer, això és “implantar la llavor per tal que el nou grup creï les seves pròpies produccions”. Es tracta d'un projecte que té la intenció d'incidir en la societat, tirant endavant concerts també per a infants amb diferents discapacitats –síndrome de Down, síndrome de Williams, autisme...– i per a entorns amb famílies en situació d'exclusió, sempre, però, apostant per l'excel·lència artística.

En el Concert per a nadons, aquests descobreixen que la música “es pot tocar”, ja que els intèrprets evolucionen entre el públic i els acosten els instruments, de manera que experimenten la vibració i intensitat del so, així com el tacte i les dimensions dels instruments. L'aforament en aquests concerts és limitat, per evitar intermediaris entre els nadons i els intèrprets.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.