Territori

concert

xavier castillón

Tots els colors de Les Síxters

El grup vocal Les Síxters porta aquest dissabte al Teatre Municipal de Girona el seu quart espectacle, ‘Eclèctiques'

El grup vocal Les Síxters va celebrar l'any passat el seu desè aniversari amb la creació del seu quart espectacle, Eclèctiques, que aquest dissabte arriba al Teatre Municipal de Girona (21 h, 10 i 6 euros), on aquesta formació gironina creada a l'escola Aula Musical –que ara celebra també el trentè aniversari– hi actua per primera vegada i, a més a més, amb el ple pràcticament garantit. La formació actual de Les Síxters inclou les cantants Montse Baeza, Irene Casadevall, Xènia Fuertes, Glòria Garcés i Marta Sarsanedas. Totes han donat o han rebut formació a l'Aula Musical. I la seva especialitzat és la música a cappella, amb les seves veus juganeres i versàtils pràcticament despullades d'instrumentació. L'excepció són les percussions d'Enric Canada, un dels homes que més saben de ritmes en aquest país.

En aquest quart espectacle, Les Síxters tornen al format de concert “una mica vestit” amb tocs teatrals i “una bona dosi de sentit de l'humor”, després del repte escènic que va suposar el seu muntatge anterior, Retratades, una obra dirigida pel banyolí Albert Olivas (Babaus Teatre) en què tenien força pes els monòlegs, amb escenografia de KM Escenògrafs. En el cas d'Eclèctiques, estrenada a Fornells de la Selva el 30 de juny del 2012, tota l'escenografia queda resumida en “cinc cadires i prou”, que òbviament faciliten els bolos que porten a terme per tot el país, però també a Burgos, on actuaran properament. Imaginació i recursos, en temps de crisi.

Entre concert i teatre

Després de l'aventura teatral que va presentar Retratades, Eclèctiques representa, amb un format per proper al concert convencional, el punt idoni que Les Síxters volen trobar entre música i teatre. Per portar a terme aquest projecte, el quintet vocal va demanar la complicitat de diversos músics perquè aportessin les seves composicions a l'espectacle: músics de llarga experiència com ara Jordi Molina, Xavi Molina i Eduard Iniesta han compost algunes de les cançons d'Eclèctiques, un títol de no deixa cap dubte sobre la naturalesa tastaolletes de Les Síxters: “Ens agrada molt picar d'aquí i d'allà, i en aquest cas vam encarregar cançons a músics molt diferents”, afirma Glòria Garcés, que també ha escrit algunes de les noves cançons que sonen a Eclèctiques, al costat de versions com ara Mediterráneo, de Serrat, el bolero Piel canela; La patata de La Trinca i La señal de Stupendams. Enric Canada també ha preparat per a l'espectacle les seves creacions, que no són rigorosament cançons, però que també tenen el seu pes específic dins d'aquest repertori eclèctic. Un dels problemes amb què es van trobar els germans Molina i Eduard Iniesta quan van rebre l'encàrrec de Les Síxters és que ells, com a compositors i instrumentistes, dominen perfectament el terreny musical, però no tant el de les paraules, de manera que han hagut de buscar recursos per a les lletres de les cançons. Jordi Molina, per exemple, ha triat un poema de Pere Quart.

“El que més ens defineix és la proximitat, entre nosaltres mateixes i amb el públic”, expliquen Les Síxters, que a pesar de títols com ara Retratades i Eclèctiques afirmen que a l'escenari no fan una apologia conscient i reivindicativa de la seva feminitat. “Simplement, ens mostrem com som, surt d'una manera natural i ens encanta que sigui així.”

Desig de xocolata

Eclèctiques no explica cap història en concret, però les seves responsables hi veuen “un petit fil conductor”: la percussió corporal i vocal en diàleg amb les percussions de Canada. També hi ha un desig latent d'alguna cosa. Què és? La xocolata. Al final, una cançó titulada Brownies song ens explica els inqüestionables beneficis de la xocolata. Les Síxters tenen previst gravar el single i el videoclip d'aquesta cançó, com a avançament del disc que volen editar amb les cançons d'Eclèctiques. Aquest serà el tercer disc del grup gironí, després de Hadereck, amb cançons de diferents cultures del món, i el CD que reuneix les cançons de Retratades. Les Síxters també actuaran al Teatre de Bescanó el 6 d'abril.

Una activitat ‘10'
El concert de Les Síxters al Teatre Municipal de Girona ha coincidit aquest cap de setmana amb Girona 10, una iniciativa per atreure visitants a la ciutat amb preus mòdics tant en l'hostaleria com en els propostes de cultura i lleure que tenen lloc a la ciutat. Per això Eclèctiques es promociona dins la programació de Girona 10 amb entrades a 10 euros.
el 6è síxter
Enric Canada, un dels millors percussionistes catalans, posa el contrapunt rítmic a les veus de Les Síxters en aquest espectacle, del qual és, de fet, l'únic i més que suficient instrumentista.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.