cultura

La muntanya de l'art

Generalitat, Ajuntament, el MNAC, Caixafòrum i Fira de Barcelona arriben un acord per promocionar un gran espai cultural al voltant de les fonts de Montjuïc

Des que Miquel Roca i Pepe Serra, president i director del MNAC, respectivament, van entrar al museu a finals del 2011 van tenir clar que l'única manera que el museu pugui créixer i difondre's millor és anar escales avall i que pogués ocupar els pavellons Alfons XIII i Victòria Eugènia de Fira de Barcelona. Més endavant, i tal com va anunciar aquest diari, es va saber que el museu juntament amb la Fundació La Caixa estava negociant amb la baronessa Carme Thyssen la cessió d'obres de la seva col·lecció per ser exposades precisament en aquests espais firals, que ara estan infrautilitzats.

Finalment, ahir es va materialitzar un primer acord de col·laboració entre la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, el MNAC, Caixafòrum i Fira de Barcelona per promoure culturalment aquest espai al voltant de les fonts de Montjuïc, impulsant així una futura Esplanada dels Museus, a l'estil de l'illa dels museus de Berlín o el barri dels museus de Viena. Segons aquest acord, els dos pavellons, gestionats per Fira, es destinaran a finalitats museístiques. A més de la col·lecció de Carmen Cervera, un d'aquests espais podria també acollir una part de la col·lecció del MNAC, que s'ha vist que acabarà necessitant més espai, ja que darrerament es va decidir ampliar el seu topall cronològic i arribar fins a l'art català dels nostres dies.

L'acord també suposa una nova qualificació urbanística de la zona que permeti engranar cadascun dels espais amb el seu entorn i que permeti una millor connexió amb la ciutat. En aquest sentit, s'ha implicat l'Ajuntament de Barcelona, ja que és el propietari d'alguns dels espais inclosos en el projecte i responsable de l'ordenació i planificació de la zona. El municipi ha encarregat a l'arquitecte Josep Lluís Mateo una anàlisi de l'àrea delimitada entre plaça Espanya i el Palau Nacional, que inclou l'avinguda Maria Cristina i les places i espais al voltant de la Font Màgica.

La inclusió de La Caixa en aquest acord no només es refereix a la seva implicació en les negociacions amb Carmen Thyssen, sinó també a la proximitat d'un centre cultural i artístic tan emblemàtic per a la zona com és Caixafòrum. En el projecte també s'inclou la Fundació Mies van de Rohe, situada en la mateixa esplanada, que a més de conservar i fer visitable el pavelló Mies van der Rohe es dedica al debat i difusió de temes d'arquitectura i urbanisme contemporanis.

Ens coordinador

El conveni preveu que entre totes les parts signants es constitueixi un ens que lideri el projecte, concreti usos, lideri etapes i promogui la transformació del conjunt del recinte. Aquest ens podria també acabar coordinant, en un futur, la seva programació, comercialització i projecció internacional.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.