Opinió

la. columna. digital

Lluís Agustí i Amadeu Pons, Escola de Llibreria

Vull ser llibreter...!

Qui no s'ha plantejat alguna vegada un canvi complet de vida laboral i personal? Deixar enrere una feina que no agrada prou, que potser dóna diners o prestigi però no gaire felicitat, i dedicar-se a un somni, a allò que s'estima de debò: al món del llibre, viure entre llibres, muntar una llibreria, ser llibreter...

Molts cops, aquest desig, la voluntat d'iniciar un nou recorregut professional, queda aturat per la incertesa i els dubtes sobre la viabilitat econòmica del projecte... I no només per la situació econòmica general, sinó també pel futur del llibre de paper en concret.

Ser llibreter és una professió vocacional, una passió en què es barregen el plaer per la lectura i el gust per l'objecte físic del llibre, però en què són imprescindibles una certa visió comercial i el coneixement dels mecanismes del circuit del llibre: de l'autor al lector, passant per les editorials, les distribuïdores i el llibre electrònic.

Per adquirir aquests coneixements i per investigar les possibilitats de la llibreria com a negoci, tradicionalment s'havia seguit l'aprenentatge en un establiment que ja estigués en funcionament, a la manera clàssica de l'aprenent; o bé, en el cas d'alguns emprenedors, s'havia optat per tirar-se a la piscina, com va dir una llibretera excel·lent que va començar en el negoci sense cap coneixement previ.

Per aquest motiu calia, i fa temps, una formació especialitzada que proporcionés els coneixements necessaris per incorporar-se al món de la llibreria, ja fos com a treballador, ja fos com a emprenedor: l'Escola de Llibreria.

A Catalunya tenim la sort de ser el primer lloc de l'Estat espanyol on s'ofereix una formació universitària especialitzada, teòrica i pràctica, i de qualitat, per a la formació dels futurs llibreters i per a l'actualització dels coneixements dels que ja exerceixen: el diploma de postgrau de llibreria.

El postgrau de llibreria és organitzat pel Gremi de Llibreters de Catalunya i per la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona, amb la col·laboració de l'Institut Català de les Empreses Culturals de la Generalitat de Catalunya.

El diploma de postgrau de llibreria ha acabat la primera edició amb molt bons resultats. A la docència solvent d'experts en els diferents camps de la formació (legal, empresarial, de gestió de les llibreries, de noves tecnologies, de presència a la xarxa...) s'hi ha sumat un alumnat competent, molt engrescat i amb il·lusió per poder aixecar la persiana aviat.

Ja s'ha obert el període de preinscripció per a la segona edició, que es preveu igual d'enriquidora que la primera! En trobareu més informació a www.ub.edu/edl.

Liber- drac
Liberdrac patrocina la Columna Digital. L'actualitat creativa, de lectura i de les llibreries vista amb ulleres digitals.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.