cultura

Productor = autor

Neix l'ARP, una nova associació de cineastes catalans que combinen les tasques de producció amb la faceta de director

Quinze associats, “gent que escriu, dirigeix i produeix” pel·lícules, han constituït l'ARP

El cinema és un bon reflex de la forta tradició associativa de Catalunya: a més de l'Acadèmia del Cinema Català, el Col·legi de Directors de Catalunya (l'únic de tot l'Estat) i diverses associacions professionals (guionistes, actors...) hi havia fins fa poc cinc associacions de productors audiovisuals: tres de generals (APIC, PAC i BA, federades amb PROA), una específica de documentals (Pro-Docs) i una d'animació (APIA). Des del 7 de juny passat hi ha registrada al Departament de Justícia una sisena associació de productors a Catalunya, l'ARP (Autor Realitzador Productor).

El cineasta Lluís Valentí, impulsor i president de la nova entitat, explica a El Punt Avui que “fa molts anys que la volíem posar en marxa, ens inspirem en una associació que ja existeix a França des del 1987, i que va ser ideada anys enrere per François Truffaut abans de la seva mort, el 1982”. De moment compta amb quinze associats, bàsicament creadors autònoms com el mateix Lluís Valentí, que “escriu, dirigeix i produeix”, i es marca bàsicament tres objectius: “Defensar els nostres drets d'autor, defensar el talent local i potenciar la promoció internacional dels nostres productes.”

Defensar els creadors catalans és una de les característiques que marca la diferència amb altres associacions de productors: “Ens diferenciem en què som bàsicament autors i productors catalans. Altres associacions poden tenir gent de fora, que ve aquí a produir pel motiu que sigui.” Pel que fa a la promoció, una de les seves intencions és gestionar uns cinemes a Barcelona. Van intentar que fossin els antics Renoir Les Corts, però no ha pogut ser, i segons Valentí, busquen una altra alternativa. “Volem una plataforma per presentar les nostres obres i fer intercanvis amb altres associacions com ara l'ARP francesa.”

La nova associació ha estat impulsada pel Col·legi de Directors, i vol fer costat i col·laborar amb l'Acadèmia i la SGAE. La riquesa d'entitats catalanes contrasta amb el conjunt de l'Estat: “Espanya és un país mort”, diu Lluís Valentí, que des de fa un mes presideix la sisena associació catalana de productors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.