cultura

Nous vents al claustre

Mascarell fa que Patrimoni obri el procés per protegir el claustre del Mas del Vent de Palamós i encarrega un nou estudi a Eduard Carbonell sobre la seva autenticitat

Un any després que la comissió d'experts de la Generalitat encapçalada per Eduard Riu-Barrera dictaminés que el claustre del Mas del Vent de Palamós no és romànic, sinó una recreació amb elements “poc rellevants” dels segles XII i XIII, el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha decidit reobrir el cas amb dues accions complementàries: d'una banda, ha demanat a la direcció general de Patrimoni que obri un expedient per protegir el claustre, que fins ara només ha estat inscrit a l'inventari del patrimoni català, la qual cosa no comporta cap tipus de protecció. A més, Mascarell també ha encarregat fa unes setmanes un nou estudi sobre el claustre al catedràtic en història de l'art Eduard Carbonell, que va ser director general de Patrimoni i també va dirigir el MNAC. Segons fonts del Departament de Cultura, “Carbonell és una persona independent i amb credibilitat, molt respectada per tothom”. A partir de l'informe de Carbonell –a qui la Generalitat li donarà “el temps que necessiti” per elaborar-lo–, es determinarà el grau de protecció que requereix el claustre i si pot entrar en el llistat de Béns Culturals d'Interès Nacional (BCIN), que actualment inclou 2.248 béns mobles i immobles. Si el claustre fos declarat BCIN, el seu propietari, el suís Kurt Engelhorn, tindria, entre altres obligacions, la d'obrir les portes de casa seva als investigadors que vulguessin estudiar-lo in situ.

Aquest canvi de posició per part del Departament de Cultura ha estat propiciat per les converses que Mascarell ha mantingut en les últimes setmanes amb l'historiador de l'art medieval de la UdG Gerardo Boto, “descobridor” del claustre i principal defensor de la seva autenticitat, i amb el geòleg Màrius Vendrell, expert en patrimoni arquitectònic, que va participar en la investigació prèvia al primer informe, tot i que després va dir que les seves conclusions, també a favor de l'antiguitat del claustre, no havien estat tingudes en compte per la direcció general de Patrimoni, a la qual va acusar de boicot.

Boto i Vendrell defensen la tesi que el claustre va formar part de l'antiga catedral romànica de Salamanca, del segle XII, i així ho defensaran “en un parell d'articles que publicarem en revistes internacionals”, segons Vendrell. El geòleg explica que les anàlisis subterrànies que s'han fet amb radar a l'espai on hi havia el claustre de l'esmentada catedral han donat com a resultat unes mides que coincideixen plenament amb les del claustre de Mas del Vent. A més, Vendrell diu que la pedra del claustre palamosí procedeix de la província de Salamanca i que “les pedres viatjaven molt poquet a l'edat mitjana”.

Satisfacció a Palamós

L'alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés, va manifestar ahir la satisfacció del seu consistori pel fet que la Generalitat “hagi decidit assumir el rol que li correspon en aquest assumpte, encarregant-se de la protecció del claustre, perquè no teníem gens clar que fos l'Ajuntament qui havia de declarar-lo bé cultural d'interès local”. En tot cas, Ferrés remarca que “l'Ajuntament ha fet la feina que li corresponia en els últims mesos, hem parlat amb totes les parts i ara teníem pendent una reunió al setembre amb la comissió de Patrimoni per prendre una decisió”. L'Ajuntament de Palamós està negociant amb el propietari un conveni perquè el claustre es pugui visitar un cop a mes, amb visites concertades a través del Museu de la Pesca.

Eduard Carbonell, que ahir es mantenia aliè a tot el rebombori de la notícia sobre el nou informe encarregat per la Generalitat, només va confirmar que Mascarell li ha encarregat analitzar les noves dades aparegudes durant l'últim any, sense cap termini precís: “Tinc temps per desenvolupar-ho.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.