Sense cultura

D'ARA. I. D'AQUÍ

montse frisach

Exploració de la resistència

L'artista gironina Alicia Kopf extrapola l'imaginari de les expedicions al Pol Nord a la situació actual

És que no és heroic arribar a fi de mes quan no es té feina o el sou és miserable? No és propi de grans aventurers resistir amb lucidesa i calma la bogeria de la societat actual? En el fons, avui en dia molts som herois quotidians, que sobrevivim en un entorn hostil. Aquest és el tema de fons que plana en el projecte artístic de la gironina Alicia Kopf, que avui acaba d'exposar-se a la galeria Joan Prats de Barcelona. L'artista, de 30 anys, fa temps que està obsessionada amb les exploracions i viatges al pol Nord entre finals del segle XIX i principis del segle XX. Aquestes odissees van estar protagonitzades per científics moguts només per l'ànsia de coneixement. Els interessos comercials encara no hi estaven implicats. Van ser autèntiques gestes heroiques, que de vegades acabaven en pèrdua i mort. Aquesta èpica, aquest esperit, és el que fascina especialment Alicia Kopf. “En moments d'incertesa i de dificultats econòmiques, les històries èpiques interessen especialment”, diu.

L'artista ha investigat a fons les gestes del descobriment dels pols, a través d'assajos, biografies, documentació de tota mena i fins i tot ficció al voltant d'aquests viatges, buscant “la idea de l'èpica”. Però per a ella tot és una excusa per parlar dels problemes quotidians: “Tots hem de ser herois o exploradors, o les dues coses, avui en dia”, diu. L'artista s'ha apropiat de les històries de molts d'aquests exploradors, com E. R. Shackleton, que va sobreviure al naufragi del vaixell trencaglaç Endurance (que precisament vol dir resistència en anglès), o del capità John Ross, que es va perdre a l'Àrtic durant quatre anys, per fer-se-les seves. Ho fa, sobretot, a través de l'escriptura i del dibuix en llapis, els seus dos mètodes d'expressió preferits per la seva simplicitat i austeritat. A la paret de la Joan Prats, Alicia Kopf –pseudònim artístic d'un nom real que prefereix no desemmascarar– ha deixat empremta amb el seu llapis. La narració circular de la supervivència del capità Ross ha estat transformada per l'artista, amb sentit de l'humor, en una “psicogeografia personal” de les seves obsessions i dubtes sobre l'art i la vida. En un vídeo les imatges reals de l'Endurance trencant el gel il·lustren un text de l'artista, que formarà part del futur llibre Àrticantàrtic, que culminarà aquest projecte de la jove artista. “Per a mi l'interessant no és l'heroi que planta la bandera, sinó el que pot anar avançant en el gel.” I és que de vegades no queda altre remei.

Èpiques
A Alicia Kopf la fascinen les èpiques. No només les dels exploradors, tema d'aquesta mostra ‘Seal sounds under the floor', sinó també la quotidiana. El seu anterior projecte, ‘Maneres de (no) entrar a casa', parlava de la dificultat de tenir habitatge.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.