cultura

L'Espai 13 s'amplia a un pis de Bellvitge

Un pis situat en uns baixos d'un bloc del barri de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat ha esdevingut l'Espai 14-15, un perllongament de l'Espai 13, que serà una sala més del nou cicle Arqueologia preventiva, acabat d'inaugurar a la Fundació Miró de Barcelona. El nou cicle, comissariat pel crític d'art Oriol Fontdevila, reflexiona sobre “com s'activen i formen la història i la memòria històrica”, a través de mecanismes com les commemoracions, els monuments o els memorials. No és per casualitat que el cicle s'ha inclòs dins dels actes del Tricentenari del 1714, encara que aquest tema no es tocarà mai de manera directa en les quatre exposicions del cicle. “El 1714 serà un element més susceptible d'anàlisi”, diu Fontdevila.

Si des de l'Espai 13 seran els artistes els que analitzaran la historiografia, a l'Espai 14-15, a càrrec del col·lectiu LaFundició, seran els historiadors i la mateixa gent del barri els que “ens donaran la contra mirada del que facin els artistes”. Al local de Bellvitge els artistes que participen en el cicle també hi mostraran treballs. D'altra banda, els membres de LaFundició han entrat en contacte amb la comissió organitzadora del 50è aniversari de la creació de Bellvitge, una commemoració que quedarà integrada, doncs, en aquesta anàlisi sobre la memòria històrica.

La primera connexió de la Fundació Miró amb Bellvitge s'iniciarà de manera simbòlica aquest dissabte, dia 21, quan es faci una passejada comentada, mig a peu, mig en transport públic, de Montjuïc a Bellvitge. Els actes culminaran amb una menjada de migues, a càrrec de la Unió Extremenya d'Hospitalet.

El cicle l'ha inaugurat l'exposició Ella corregeix els costums rient, d'Oriol Vilanova, que fa una comparació entre el Poble Espanyol amb el Pavelló Mies van der Rohe, tots dos fruit de l'Exposició Universal del 1929. Hi exposaran també Lúa Coderch (sobre els Jocs Olímpics del 1992), Lola Lasurt (sobre el monument a Ferrer i Guàrdia a Montjuïc i la memòria de Miró a Mont-roig) i Antonio Gagliano (sobre l'Institut Cartogràfic de Catalunya). L'Espai 13 celebra enguany el seu 35è aniversari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.