cultura

Divulgació

El dia que Arbúcies va matar borbons

L'Ajuntament i el Museu Etnològic del Montseny preparen actes per commemorar els 300 anys de la batalla victoriosa contra un regiment borbònic

Avui es presenta el conte ‘El combat d'Arbúcies'

El sometent d'Arbúcies va derrotar i pràcticament aniquilar els regiments borbònics

Hi ha una dita popular que diu: “Arbúcies, gent d'astúcies, mata valons a cop de bastons”. Fa referència al que es coneix com al combat d'Arbúcies, que va tenir lloc el 14 de gener de 1714, una lluita entre el sometent armat d'Arbúcies, amb l'ajuda del sometent de Sant Hilari, Viladrau i Espinelves, i els regiments de valons, que va acabar amb més de 500 borbons morts. Per commemorar la fita històrica, l'Ajuntament d'Arbúcies i el Museu Etnològic del Montseny, amb la col·laboració de la Direcció General de Cultura Popular, presenten avui a les dotze al museu el quart número de la col·lecció Contes del Montseny: El combat d'Arbúcies. Arbúcies gent d'astúcies, matavalons..., amb la presència dels seus autors, Daniel Martí i Francesc Riart. A més, una comissió formada per l'Ajuntament, el museu, historiadors locals i gestors culturals han dissenyat actes de celebració que es duran a terme fins a l'Onze de setembre del 2014.

A partir de fonts notarials sabem que el setembre del 1713 el general Bracamonte va acampar el seu regiment a Arbúcies i que quan va marxar cap a Vic va fer malbé collites i fruiters, es va emportar els raïms de les vinyes i va saquejar masos, on va robar totes les reserves de blat. Quan els regiments de valons, en trànsit cap a Vic, van arribar a Arbúcies el 13 de gener de 1714 amb 800 homes i 150 cavalls, les tropes borbòniques van sotmetre a abusos i excessos la població, i els vilatans es van organitzar. Després de sis hores de combat, el sometent d'Arbúcies i els de les poblacions veïnes van derrotar i pràcticament aniquilar els dos regiments de soldats i oficials de l'exèrcit borbònic.

En el logotip del combat d'Arbúcies s'hi pot veure un grup de Miquelets amb els fusells, i de forma destacada el 1714 associat a Arbúcies i al combat. Els actes tenen el reconeixement de la comissió oficial del Tricentenari que organitza la Generalitat.

Amb aquests actes es vol explicar la història d'Arbúcies i alhora posicionar aquesta vila com un dels referents nacionals de la divulgació històrica de l'època moderna a Catalunya des de la visió de les poblacions rurals. També es pretén visualitzar Arbúcies com un centre d'interpretació i de divulgació de la historia i la cultura de principis del segle XVIII. Per l'alcalde d'Arbúcies, Pere Garriga, s'inicia un projecte col·lectiu per crear “un producte cultural de qualitat, basat en la divulgació de la història, del patrimoni natural, material i immaterial, del relat i la transmissió oral de fets i costums d'un poble”. Un producte cultural que sigui atractiu tant per la gent d'Arbúcies, que pot recuperar bona part de la seva memòria col·lectiva, “com pels visitants, ja que estem davant d'uns fets d'una gran transcendència per a tot el país”, afirma. El cap de setmana del 18 i el 19 de gener està previst que es facin unes jornades de recreació històrica que donaran el tret de sortida als actes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia