La fortalesa de Selmella és el punt de referència en la recuperació dels castells del Gaià

Els arqueòlegs de la UAB han excavat per setè any consecutiu en el castell

Mònica López, arqueòloga i codirectora de l'excavació del castell de Selmella, ha indicat que patrimoni com el de la fortificació del Pont d'Armentera està «abandonat, oblidat i perdut» per les mateixes administracions: «Conèixer aquest patrimoni és molt important perquè pot ajudar al desenvolupament econòmic del territori i a potenciar-hi un turisme sostenible.» Segons López, aquests castells són un exemple de la identitat patrimonial de l'Alt Camp.

En el conjunt dels castells que es conserven a les comarques tarragonines, els arqueòlegs valoren que el de Selmella, que data del segle X i que durant anys ha estat ple de runa, és un exemple de castell estratègic. La fortificació està situada a 830 metres d'alçada i és un dels exemples més clars dels castells del Gaià que feien frontera entre els regnes cristians i l'Al-Andalus. L'alçada del castell permetia un elevat control visual de diferents punts del camp tarragoní. Pel que fa a l'interès arquitectònic de l'antiga fortificació, els arqueòlegs afirmen que l'assentament del castell és únic, ja que aprofita la mateixa consistència de la pedra i de la roca per assentar-se i crear-hi espais.

L'equip dels deu arqueòlegs del Centre d'Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la UAB que hi han treballat fins diumenge passat ha excavat una de les habitacions situada dins el recinte sobirà del castell. Destaca, per la inversió de treball que es necessita, la realització de la planimetria de tota la fortificació, amb els conseqüents treballs de neteja i desbrossament. La planimetria es durà a terme amb una estació làser. Paral·lelament continuaran els treballs de consolidació dels murs del castell.

Des de l'any 2003, s'estan duent a terme excavacions anuals al castell, que estava molt degradat. En el conjunt del castell també hi ha l'església de Sant Llorenç, d'estil romànic. Fa dos mesos, l'Ajuntament del Pont d'Armentera va comprar l'edifici i va signar un acord amb l'Institut Català del Sòl, que en permetrà la rehabilitació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.