Kusturica porta aires de Sarajevo al festival gironí La Diada

Set grups actuaran en dos escenaris, l'Onze de Setembre, al palau de fires

La promotora Laclau Produccions, amb seu a la Cellera de Ter, va posar en marxa l'any passat el primer festival La Diada, celebrat la vigília de l'Onze de Setembre al Palau de Fires de Girona, amb les actuacions de Betagarri, Soziedad Alkohólika, Boikot, Strombers, Net Flanders, Kaotiko i els italians Banda Bassotti. Aquest any, l'aportació internacional al festival anirà a càrrec d'Emir Kusturica i The No Smoking Orchestra, que aquest any ja han fet quaranta concerts per tot Europa, Mèxic, Colòmbia, el Marroc, Tunísia i el Líban. The No Smoking (Zabranjeno Pusenje, en l'original serbocroata) va néixer a Sarajevo el 1980, dins del moviment cultural i de resistència anomenat Nou Primitivisme, sorgit durant els anys de transició posteriors a la Iugoslàvia comunista de Tito. Un any després, Kusturica va debutar com a director de cinema amb Te'n recordes de Dolly Bell?, guanyadora del Lleó d'Or al Festival de Venècia. La seva carrera cinematogràfica es va consolidar internacionalment amb títols com ara El temps dels gitanos, Underground i Gat negre, gat blanc. El seu últim treball és un documental sobre Maradona.

Paral·lelament a la seva tasca rere la càmera, Kusturica ha anat desenvolupant amb el seu treball musical amb la No Smoking, una colorista formació que ha estat definida per alguns crítics com una «gipsy techno-rock band». En realitat, Kusturica i la seva banda, que han publicat recentment un recopilatori, proposen un còctel molt personal de música balcànica i volcànica, que mereix ser gaudit en directe.

Revolució i hipoteques

El festival La Diada s'obrirà a les 9 del vespre amb l'actuació d'Eina, la banda sorgida del replantejament musical i ideològic d'Inadaptats, que ja va mostrar tota la seva contundència a les últimes Fires de Girona. En el mateix escenari, després de l'actuació de Kusturica, els revitalitzats Def Con Dos hi presentaran el seu últim treball, Hipotécate tú, en el qual continuen demostrant que l'humor més àcid és compatible amb la crítica social, el hip-hop incisiu i les guitarres dures. Tancarà les actuacions en aquest escenari i, de fet, també el festival, el grup cassanenc Burman Flash, una banda que ha anat evolucionant al llarg de dotze anys des del ska i el rock més festius a propostes melòdicament més elaborades. La seva professionalitat ha quedat demostrada en tres discos i desenes de concerts.

A l'escenari B del festival La Diada hi actuaran tres de les propostes més interessants del panorama musical català: Albert Pla, Kitsch i Mazoni. Són tres propostes que, a més, mostren la voluntat dels organitzadors de La Diada d'obrir el festival a altres àmbits estilístics, ni tan festius ni amb un component reivindicatiu tan evident com sí que tenen la majoria de les formacions de l'escenari A.

Les entrades anticipades del festival La Diada es poden adquirir a Tick Tack Ticket, al preu de 30 euros, fins al 8 de setembre. El mateix divendres 11 de setembre, a les taquilles del Palau de Fires de Girona, el preu de l'entrada serà de 40 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.