cultura

El film ‘Nosaltres, els Xiquets de Valls', a punt per a l'estrena

La pel·lícula s'endinsa en el sentiment, la tradició i l'eterna rivalitat amb què la capital de l'Alt Camp viu el fet casteller

S'estrenarà en el marc del Fòrum Casteller, per la diada de Santa Úrsula

Aquesta tardor es presentarà a Valls la pel·lícula documental Nosaltres, els Xiquets de Valls, un film que pretén apropar l'espectador a l'univers més íntim del món casteller. El documental s'estrenarà en el marc del Fòrum Casteller 2014, coincidint amb la diada de Santa Úrsula, data destacada per a les colles castelleres vallenques i que marca el tradicional final de temporada a la capital de l'Alt Camp.

L'obra, escrita i dirigida pel fotògraf vallenc Carles Cubos, disposa del suport del Departament de Cultura de la Generalitat i l'Ajuntament de Valls i ha tingut la col·laboració de professionals vinculats al món del vídeo, la imatge i la comunicació.

El documental està confeccionat a partir d'entrevistes, imatges d'arxiu i imatges pròpies enregistrades a la plaça del Blat de Valls durant les principals diades castelleres de la ciutat. Una quarantena de castellers de la Colla Joves i la Colla Vella protagonitzen el film, que explica què són i què representen els castells en les seves vides. Durant aproximadament una hora, l'espectador s'endinsarà en el món casteller de Valls i coneixerà el fort sentiment, la vella tradició i l'eterna rivalitat que es viu a la ciutat bressol del món casteller.

La primera fase de treball del documental va començar el desembre del 2012 i es va centrar en la redacció del preguió de la pel·lícula. Durant el mes de gener del 2013 ja es van fer les primeres tasques de producció i a partir del mes de març es van enregistrar les primeres entrevistes. Les feines de rodatge han acabat aquest mes de juliol. Ara el documental està en fase de muntatge i de postproducció final.

Fuster, en l'ideari

El títol de la pel·lícula està inspirat en l'obra Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster, una obra de referència per conèixer la història, la cultura i els problemes d'identitat que han marcat el caràcter dels valencians. I són moltes les teories que apunten a l'evolució del Ball de Valencians com a origen dels castells. “En certa manera, el documental també s'inspira en l'obra de Fuster i en la seva recerca per definir d'on venim, qui som i cap a on anem”, explica el director del projecte, que vol descriure la mirada particular i única amb què els ciutadans de Valls viuen el fet casteller.

Cubos també recorda que el filòsof català Francesc Pujols afirmava: “El dia que Catalunya es decideixi a portar la seva ciència pel món, no hi pot portar una representació més plàstica de l'escala de la vida que la dels Xiquets de Valls. Valdran ells més que tots els llibres.” En aquest sentit, Nosaltres, els Xiquets de Valls és un documental que vol mostrar als espectadors què hi ha darrere d'aquesta representació plàstica que anomenava Pujols. Vol explicar a la resta del món casteller la visió, les maneres i l'essència que es viu a Valls al voltant dels castells. “Entendre com es viuen els castells a Valls pot contribuir a fer créixer els valors identitaris d'aquesta expressió folklòrica”, conclou Carles Cubos.

LA FRASE

Entendre com es viuen els castells a Valls pot contribuir a fer créixer els seus valors identitaris
Carles Cubos
DIRECTOR DEL FILM

LA DATA

21.10.2014
Al voltant de la diada
de Santa Úrsula i del Fòrum Casteller de Valls s'estrenarà el film dirigit per Carles Cubos.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia