Llibres

llibreS

guillem vidal

Murmuris, crits i esperits en la foscor

La hiperactiva editorial 66rpm ha publicat aquests últims mesos dos exhaustius, rigorosos i gens obvis volums dedicats a una música que sembla viure des de fa uns anys un nou auge: el soul. Espíritus en la oscuridad i From a whisper to a scream, firmats, tots dos, per autors barcelonins (Andreu Cunill, el primer, i David Moreu, el segon, plomes habituals de la revista Ruta 66), refilen la història del gènere amb fórmules diferents. Després d'un pròleg minat de memòries a càrrec del soulman estrafolari Swamp Dogg, Cunill, àvid viatger, incideix en les especificitats geogràfiques del soul (amb èmfasi inevitable en ciutats com Nova York, Filadèlfia, Chicago, Detroit, Memphis, Muscle Shoals o San Francisco) i ho completa amb una sucosa llista de recomanacions discogràfiques que es regeix per criteris desacomplexadament personals. See-Saw (1966), de Don Covay; Mary, don't take me on no bad trip (1969), de Fugi; Nobody's fool (1973), de Dan Penn; i el disc homònim de The Wild Tchoupitoulas (1976) són alguns dels tresors ocults inclosos en la selecta playlist de l'autor, centrada en la seva major part en referències d'entre finals de la dècada dels seixanta i principis dels setanta i amb un handicap, tanmateix, important: aconseguir molts d'aquests discos és actualment inviable sense haver de pagar una ronyonada. Espíritus en la oscuridad, en qualsevol cas, és un llibre més que adequat per als ja iniciats que vulguin anar un xic més enllà d'Aretha Franklin, Otis Redding, James Brown o Sam Cooke.

From a whisper to a scream, d'altra banda, mira de traçar la història del soul a partir de les entrevistes que, tot picant pedra, el seu autor ha aconseguit amb personatges que, en matèria soul, hi tenen molt a dir. Comença de manera flamant amb una càlida entrevista, efectuada en una església de Memphis, amb el reverend Samuel Billy Kyles –l'últim home amb qui va parlar Martin Luther King abans de ser assassinat– i, en les pàgines següents, es cedeix la paraula, en admirable exclusiva, a clàssics com Allen Toussaint, Booker T, Irma Thomas, William Bell i Dr. John i nous talents com Aloe Blacc, Eli Paperboy Reed i Cody Chesnutt. Soul, en resum, per les venes. Amb classe i exigència.

FROM A WHISPER TO A SCREAM
David Moreu
Editorial: 66rpm
Pàgines: 255
ESPÍRITUS EN LA OSCURIDAD
Andreu Cunill
Editorial: 66rpm
Pàgines: 255
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia