cultura

L'escultura de la Haissa per fi lluirà a Badalona

Les entitats han aplegat els 4.500 euros per pagar la peça, que recorda els treballadors morts en l'incendi

La mobilització de diverses entitats de Badalona durant els últims deu mesos servirà per rescatar de l'oblit l'escultura que homenatja els sis treballadors morts l'any 1974 en el tràgic accident de la fàbrica tèxtil Haissa. La peça s'instal·larà aquest diumenge al matí a la plaça que hi ha a l'espai que havia ocupat la fàbrica, al barri de Morera.

Les entitats han aconseguit recaptar els prop de 4.500 euros necessaris per poder treure al carrer l'estàtua, que fa quatre anys que és en una foneria esperant que algú n'assumeixi el pagament. Els diners recollits fins ara i els que s'apleguin diumenge serviran per cobrir també les despeses d'instal·lació de la peça i de gravat de la placa que l'acompanya.

L'obra, feta per l'escultora Laia Soler Canillas, va ser un encàrrec que l'anterior govern municipal va fer l'any 2009 a l'escola d'Art i Superior de Disseny Pau Gargallo de Badalona, que va organitzar un concurs entre els alumnes per donar forma a la peça.

Coixinet de cosidora

L'obra guanyadora representa un coixinet de cosidora on hi ha clavades sis agulles, una per cadascuna de les persones que van perdre la vida en l'incendi de la fàbrica Haissa. Tres anys després de fer l'encàrrec, l'Ajuntament, que havia canviat de color, no va pagar els costos de la peça i va decidir-se per una opció més barata, una placa que recorda les víctimes de l'incendi de la fàbrica.

Les entitats encapçalades per l'Ateneu de Sant Roc i l'escola Pau Gargallo, amb l'associació cultural El Pedrís i l'Equip de Pastoral Obrera de Badalona, han organitzat des del juliol passat concerts, presentacions i tota mena d'actes per aplegar els fons necessaris per rescatar l'estàtua i també la memòria històrica d'un fets que durant molts anys van quedar en l'oblit.

Els organitzadors volen que la jornada de diumenge sigui festiva. Familiars, amics, veïns, companys de treball de les víctimes, obrers i obreres de la comarca i també representants d'entitats i institucions de la ciutat recordaran la Glòria, la Josefa, la Francisca, l'Antònia, l'Eusèbia i el Francesc en un acte que vol tenir també un component de reivindicació per la millora de les condicions laborals de tots els treballadors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia