cultura

Vivència de l'art

Can Framis treu a la llum un tast de la gran col·lecció artística de mig miler d'obres que va formar l'advocat Ventura Garcés

L'advocat Ventura Garcés (1930-2008), fill del poeta Tomàs Garcés i germà gran de l'arquitecte Jordi Garcés, va triomfar en el món de les inversions estrangeres a l'Estat espanyol. El seu bufet barceloní va anar creixent amb els anys fins a convertir-se en un dels més prestigiosos del seu sector. Poc a poc els despatxos van anar omplint-se de bones obres d'art que ell adquiria en galeries locals i internacionals, fins que li va faltar espai i en un espai annex va anar penjant, amb criteri museològic, la seva col·lecció d'art, que a finals de la seva vida havia arribat al mig miler de peces.

Aquest és un fons d'art, que només han vist clients i amics del col·leccionista, i que ara, gràcies al cicle L'art de col·leccionar de la Fundació Vila Casas, surt a la llum, encara que amb només una exposició de nou obres a Can Framis de Barcelona. Amb aquest tast, però, es pot comprovar el bon gust de Ventura Garcés a l'hora de comprar art. Daniel Giralt-Miracle, comissari del cicle, està convençut que la col·lecció de Ventura Garcés és “un dels millors fons privats d'art contemporani de tot l'Estat espanyol, a un nivell semblant a les col·leccions de Rafael Tous i Josep Suñol”.

Des dels anys 60 Garcés, –“tot un senyor de Barcelona, que vivia molt l'art”– es passejava cada dissabte per les galeries del carrer de Consell de Cent de Barcelona i era un bon client de la René Metras, la Carles Taché o la Joan Prats. També comprava a Madrid i en els seus viatges a l'estranger. Va començar per Joan Ponç (amb un dotzena d'obres d'aquest artista) i la resta d'artistes de Dau al Set per incorporar després obres de creadors com ara Kiefer, Hernàndez Pijuan, Millares, Kounellis o Guinovart. I no s'estava per poca cosa. Li agradaven els grans formats, tal i com es pot veure en les obres exposades a Can Framis de Tàpies, Julian Schnabel, Guinovart, Susy Gómez o l'espectacular obra, Andantino, formada per vuit teles de Miguel Ángel Campano. No hi falten, però, dues petites i exquisides escultures d'Antoni Llena.

La mostra es veurà fins a mitjans de juliol i després hi ha previstes mostres dedicades a les col·leccions d'Ernesto Ventós i Pere Portabella.

Manolo Ballesteros

Just al costat de la mostra de Ventura Garcés, a Can Framis també està oberta la mostra de pintures del 2014 de Manolo Ballesteros, un conjunt d'abstraccions geomètriques de colors predominantment càlids.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia