cultura

Localitzen un barri sota les termes de la romana Iesso

La campanya d'excavacions a Guissona n'ha posat al descobert diferents murs, que daten de l'època de fundació de la ciutat, al segle I aC

També s'ha descobert un pou fora muralla

La novena campanya d'excavacions arqueològiques de Iesso il·lumina una mica més la història de la ciutat romana que jeu sota els peus de l'actual Guissona. Enguany s'ha incidit en les excavacions en dues àrees ja conegudes, la zona termal i l'entorn de la muralla. A més, s'ha continuat aprofundint en l'excavació del jaciment romà de Puig Castellar, a Biosca.

L'espai situat al costat del conjunt termal treballat fins ara data del segle I dC. Correspon a una possible zona enjardinada. Enguany, s'ha excavat una segona capa de sediments més antics, de l'època republicana i a l'inici de la fundació de Iesso (s. I aC). “Hem localitzat alguns murs, que segurament corresponien a un barri de cases, on hem trobat ceràmica d'aquesta època”, explica Josep Ros, el director del Parc Arqueològic de Guissona. L'altre focus de la campanya, que acaba aquesta setmana, és la continuació de les excavacions a l'entorn de la muralla romana. La muralla protegia amb murs de 2,5 metres d'alçària i 3 d'amplada i, fa dos anys, es van localitzar a l'exterior una sèrie de magatzems. “És curiós que estiguessin situats a fora. Segurament, estaven dedicats al comerç”, apunta Ros. L'edifici que s'ha excavat ara fa 10x5 metres i consta de cinc habitacions. S'hi han localitzat paviments de terra piconada i el llindar d'una porta. Sembla que hauria funcionat des del segle I aC fins que al segle III es destrueix: “És una època convulsa al món romà i segurament era una problema per a la seguretat tenir-lo fora muralla.” Al costat de l'edifici, també s'hi ha localitzat un pou circular, en el qual s'hi ha aprofundit fins un metre de fondària. L'àrea d'excavació inclou una estructura vinculada, que podria ser d'una sínia per abastir els magatzems.

Una vintena de persones participen en la campanya d'enguany del Patronat d'Arqueologia de Guissona, en col·laboració amb estudiants de les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona i Castella-la Manxa.

Àmfores a Puig Castellar

L'equip també porta a terme les excavacions al jaciment de Puig Castellar, a Biosca. Es tracta d'una fortalesa militar, datada mig segle abans de la fundació de Iesso. S'hi han localitzat àmfores de vi i ceràmica importada d'Itàlia. S'hi investiga un gran edifici amb pati i habitacions rectangulars, seguint la distribució habitual de les cases romanes. Les habitacions estan pavimentades amb diferents colors i, algunes, conserven acolorits estucs. Això indica que era un destacament militar de certa importància, delimitat per una muralla de més d'un metre d'amplada. Segurament, va tenir un paper destacat en la conquesta romana de les Terres de Lleida: “Abans es creia que primer muntaven un campament i després la ciutat. Ens hem adonat que els romans establien punts de control militar a partir dels quals planificaven l'extensió progressiva d'infraestructures i ciutats”, explica Ros. Com ara la mateixa Iesso.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia