cultura

Les companyies de teatre de Lleida reclamen un nou model de programació

Set grups professionals s'uneixen per proposar a la Paeria una gestió única i transversal

Volen que l'Ajuntament deixi de comprar espectacles comercials

Les companyies professionals lleidatanes de teatre per a tots els públics s'han unit per proposar un canvi de gestió de les arts escèniques a Lleida. Han elaborat una proposta basada en una programació estable, única i transversal, tant en gèneres com en edats, i gestionada des del teatre municipal de l'Escorxador.

Xip Xap Teatre, Festuc Teatre, Campi Qui Pugui, Companyia de Comediants La Baldufa, Centre de Titelles de Lleida, Zum-Zum Teatre, JAM, Encara Farem Salat i Íntim Produccions, que són de les principals companyies del país i de l'Estat espanyol en teatre familiar, van explicar ahir que cal afavorir aquest tipus de teatre “a favor de les arts escèniques a la ciutat més que reclamar per les nostres pròpies empreses”, segons va afirmar Ramon Molins, president de l'Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics de Catalunya (TTP).

Les companyies volen que la Paeria convoqui un concurs públic per triar director de l'Escorxador i que sigui aquesta persona qui faci una programació pública, que després ja es repartirà en els diferents espais escènics de la ciutat i també al carrer.

“No cal fer una programació per a cada espai, sinó una de global i plural que després ja es farà on millor s'adeqüi”, segons Molins. Aquesta proposta inclou la Llotja, que ara gestionen empreses privades i que ofereix sobretot programació comercial de gran format. Els grups de la TTP entenen que aquesta oferta té la seva pròpia producció i canals de comercialització, i que la Paeria no hi hauria d'invertir, per dedicar els diners en producció local, promoció i ensenyament professional a l'Aula Municipal de Teatre. La Paeria destina més de 250.000 euros cada any a la programació comercial de la Llotja.

La proposta xoca en part amb l'actual política municipal, que està en un període de certa provisionalitat i sense direcció. Hi ha consens polític per treballar amb les companyies aquesta proposta fins al punt que tot feia pensar en un acord per unificar la programació de la Llotja i de l'Escorxador, tal com van anunciar alguns grups, però a darrera hora l'equip de govern socialista va esmenar o corregir aquest pacte.

LA FRASE

Les companyies ens oferim a treballar juntes per tirar endavant aquestes propostes
Ramon Molins
President de l'associació de Teatre per a tots els públics

Veuen innecessari El Polvorí

Una de les principals promeses electorals del PSC és la conversió de l'anomenat “polvorí” en un espai d'assaig, formació i producció de les arts escèniques de Lleida. Es tracta de l'espai que formava part de l'antiga discoteca Larida al turó de Gardeny i que la Paeria es va quedar com a compensació dels deutes dels concessionaris de l'espai d'oci nocturn. L'Ajuntament va anunciar una inversió superior als 150.000 euros per habilitar l'espai de discoteca als usos teatrals.

Les companyies consideren “molt important destinar fons al suport a la producció d'espectacles” però creuen “completament innecessària la creació de l'espai El Polvorí, en què els recursos destinats a producció són una part molt petita del pressupost del projecte”. Per això, creuen que l'espai idoni per engegar un projecte de centre de producció és la sala 2 de l'Escorxador, “que no necessita cap inversió”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia