cultura

La fira d'art s'encalla

Fira de Barcelona decidirà a final d'aquest mes de febrer si tira endavant o descarta definitivament el gran esdeveniment artístic

Dos elements clau per prendre la decisió final: la viabilitat i el suport de tot el sector

Fira de Barcelona decidirà les pròximes setmanes si tira endavant o descarta el projecte d'una fira d'art que situï la ciutat en el mapa dels principals esdeveniments artístics internacionals. Els darrers mesos, en concret des del juny, Fira de Barcelona no ha convocat cap més reunió de treball amb el comitè de representants del sector de les galeries, cosa que feia pensar que l'aventura de dissenyar i impulsar la fira s'havia diluït. Però fonts de la institució insisteixen que el projecte “segueix sobre la taula”, això sí, pendent d'un informe definitiu.

“En aquests moments no podem dir ni sí ni no, és a dir, no sabem què acabarà passant perquè encara ens falten elements”, indiquen. L'element principal que els manca és avaluar la viabilitat del projecte en un context de crisi econòmica i, també, de crisi en el panorama hipercompetitiu de les fires d'art. I, no menys important, Fira de Barcelona es vol assegurar que el projecte té el suport de tot el sector, històricament dividit, i, no cal dir-ho, de la Generalitat i l'Ajuntament. “Fira mai no fa res sola”, exclamen les mateixes fonts.

Aquest mes de febrer serà clau per prendre la decisió, i serà molt determinant l'informe valoratiu que fa uns mesos es va encarregar a Vicent Todolí, exdirector de la Tate Modern, pel que ha transcendit de moment, poc entusiasta.

Sigui quina sigui la posició final, no es revelarà abans de la celebració de la V Nit del Galerisme, aquest dimarts que ve, un escenari festiu en què, els darrers anys, els polítics i la mateixa Fira de Barcelona havien aprofitat per exaltar les virtuts d'organitzar una fira d'art a Barcelona. Caldrà veure quina reacció tindran aquest any i si afloren els dubtes que actualment genera la proposta.

Vella aspiració del sector, tot i que mai no s'ha arribat a posar d'acord en el seu model, el projecte de Fira de Barcelona il·lusiona i desconcerta a parts iguals, segons els interessos dels galeristes. Però Fira de Barcelona s'hi ha implicat, com a mínim fins al juny, de manera decidida, i el seu ideari està tan avançat pel que fa a conceptes que, si no s'haguessin frenat les reunions amb la petita comissió de galeristes, no es descartava que la fira pogués obrir les portes la tardor d'aquest any. El 2012 semblava, o els semblava a molts, el gran any per fer l'anhelada fira. Abans de l'estiu ja s'estaven movent fitxes per trobar el director, un professional d'alta reputació al sector, i estava totalment delimitada la seva especialització: els segles XX i XXI i, sobretot, un marcat accent contemporani.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.