Política

Dimiteix el govern romanès per la pressió popular

El president Basescu nomena un nou primer ministre interí i podria optar per un executiu de tecnòcrates fins que se celebrin les legislatives

L'oposició demana l'anticipació dels comicis

Les multitudinàries manifestacions contra la política d'austeritat a Romania van obligar ahir el govern de centredreta a dimitir, segons va anunciar el primer ministre, Emil Boc, president del conservador Partit Demòcrata Liberal (PDL) i estret col·laborador del cap d'estat, Traian Basescu. Romania viu una profunda crisi econòmica i, a hores d'ara, està en mans de Brussel·les i del Fons Monetari Internacional (FMI).

Emil Boc va abaixar els salaris de la funció pública un 25% i l'IVA entre un 19% i un 24% en un país on el sou mitjà és de 350 euros. Els “indignats” romanesos, que tenen el suport de la coalició opositora del Partit Social Demòcrata (PSD) de Victor Ponta i el Partit Nacional Liberal (PNL) de Crin Antonescu, fa setmanes que demanen la dimissió de Basescu i de Boc i la convocatòria d'eleccions generals anticipades. “He pres la decisió de presentar la dimissió del govern per destensar la situació, però també per no perdre allò que els romanesos han guanyat: l'estabilitat econòmica”, declarava Boc en un discurs transmès per la televisió.

Ahir s'iniciaven els primers contactes entre Basescu i els partits parlamentaris i el president va nomenar immediatament un primer ministre interí, l'actual titular de Justícia, Catalin Predoiu. Segons diversos analistes, Basescu podria optar per un govern tecnocràtic per dirigir el país balcànic fins a les eleccions generals del novembre que ve. El liberal Crin Antonescu i el socialdemòcrata Victor Ponta van dir que l'única sortida que acceptaran per vehicular la crisi serà la convocatòria d'eleccions anticipades.

Abans de la dimissió del govern, la tensió popular va arribar a tal punt que alguns dirigents de la dreta van demanar a Emil Boc que deixés l'executiu. Segons el politòleg Cristian Parvulescu, l'“autisme polític” de la dreta davant de les exigències de la ciutadania ha conduit Romania a una situació de difícil solució.

L'executiu conservador va ser incapaç de donar una resposta mitjanament acceptable al descontentament majoritari dels romanesos i ni tan sols la destitució del ministre d'Afers Estrangers, Teodor Baconschi, per haver insultat els “indignats” romanesos, va calmar els ànims populars. L'índex de popularitat del primer ministre, considerat per molts un “titella” del president Basescu, havia caigut per sota del 15%.

LES XIFRES

350
euros
cobren de salari mitjà els habitants del país balcànic, que viu una profunda crisi econòmica.
25
per cent
de retallada ha efectuat el govern d'Emil Boc sobre el salari dels funcionaris.

Un conservador excomunista

Emil Boc fa anys que està en política. Als 45 anys, és un supervivent polític que va superar sense problemes la transició del comunisme a la democràcia i s'ha sabut mantenir en el poder: diputat, militant conservador, president del PDL i cap del govern després de guanyar les legislatives del 30 de novembre de 2008. Boc va ser professor a la universitat i, tot i ser de dretes, va exercir de president de la Unió d'Associacions d'Estudiants Comunistes de Romania (UASCR) del 1987 al 1989.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.