Societat

salut

Els metges demanen llistes d'espera quirúrgiques ‘reals'

En espera que Salut faci públiques les dades corresponents a l'últim semestre del 2011, hi ha un ball de xifres quant als pacients gironins que estan pendents d'una intervenció quirúrgica

El president del Col·legi Oficial de Metges de Girona, Benjamí Pallarès, reclama al Departament de Salut que les llistes d'espera per a una intervenció quirúrgica siguin reals i actualitzades ja que, segons manté, actualment cada hospital fa servir uns criteris d'inclusió diferent. “Cal unificar els criteris d'inclusió i tenir una llista clara dels pacients que estan pendents d'una operació i, a partir del moment en què disposem d'aquesta informació, començar a treballar”, va declarar. En aquest sentit, Pallarès considera que cal fer el màxim d'activitat quirúrgica als matins i treure'n el màxim de rendiment.

I és que en aquests moments, i en espera que Salut faci públiques les dades de les llistes d'espera quirúrgiques corresponents al segon semestre del 2011 –unes dades que poden ser molt significatives a l'hora de valorar l'impacte de les retallades en l'activitat quirúrgica–, hi ha un ball de xifres. Així, mentre que fa uns dies la diputada socialista i exconsellera de Salut Marina Geli afirmava que el Trueta havia fet, entre el gener i l'octubre del 2011, un 2,14% el nombre d'operacions menys que el mateix període de l'any passat, fonts del Trueta mantenen que al llarg del 2011 s'han dut a terme un total de 9.350 intervencions, un 0,4% més que l'any anterior. L'únic que ningú no s'atreveix a discutir és que les llistes d'espera han augmentat en el darrer any i de fet així ho posen de manifest les dades corresponents al primer semestre del 2011. Aleshores, el Trueta tenia una llista d'espera de 1.222 pacients, la més llarga de tots els hospitals de la xarxa pública de la demarcació de Girona. I, respecte al darrer semestre del 2010, la llista havia augmentat en prop de 500 pacients.

LA XIFRA

9.350
operacions
va dur a terme l'hospital Josep Trueta de Girona al llarg del 2011, un 0,4% més que les fetes el 2010.

LA FRASE

Tots els hospitals de la xarxa pública han de seguir uns mateixos criteris d'inclusió
Benjamí Pallarés
president del col·legi oficial de metges de girona

Els salaris dels facultatius han baixat fins un 30%

Les retallades en l'àmbit sanitari han repercutit en els salaris dels metges, que en el darrer any i mig han experiment una reducció entre un 20% i un 30% i no d'un 5% com la resta de funcionaris. Els metges cobren entre 2.400 i 2.600 euros mensuals. L'ajustament dels mòduls horaris i la supressió de les anomenades peonades –el sobresou que els metges cobraven per operar fora del seu horari per tal de reduir les llistes d'espera– ha afectat les remuneracions dels metges que treballen per a l'Institut Català de la Salut (ICS). Pel que fa als facultatius que treballen en els hospitals comarcals, que formen part de la XHUP, també han patit la reducció salarial perquè l'activitat contractada per Salut en aquests centres ha disminuït i a més la que s'ha contractat s'ha fet a un preu més baix. A més, en els dos casos la reducció salarial marcada pel govern s'ha aplicat en conceptes variables, com ara els complements per objectius i la carrera professional. “El model sanitari es basa en els salaris baixos dels professionals i si això no es reactiva és una situació insostenible”, adverteix Pallarès, que recorda que els metges catalans estan a la cua de l'Estat espanyol pel que fa a salaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.