Política

La majoria dels que optarien pel sí en un referèndum es consolida

Els que votarien per un estat propi gairebé doblen els que es decantarien pel no en una consulta

Més del 75% dels catalans són favorables al pacte fiscal

La majoria catalana que votaria “sí” en un referèndum per la independència es consolida en el tercer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que pregunta directament per aquesta possibilitat. Ara ho farien un 44,6% dels enquestats, una xifra lleugerament inferior al 45,4% que apuntava que ho faria a l'octubre, però per sobre del 43% que deia que s'hi decantaria el juny del 2011, quan es va preguntar per primer cop.

I la motivació? La butxaca. Un 35% vol un estat català perquè es pugui autogestionar econòmicament. Però entre les altres raons que portarien a votar “sí”, hi ha la convicció que Catalunya milloraria i el sentiment d'incomprensió de la resta de l'Estat. La meitat dels que optarien pel no, en canvi, ho farien per preservar la unitat d'Espanya.

La idea de Catalunya com a possible estat es va consolidant en els sondejos del CEO. Tot i que quan es pregunta quin hauria de ser l'estatus, la resposta majoritària és un estat dins una Espanya federal (30,8%), l'opció d'un estat independent ha escalat fins a la segona posició (29%) i supera la dels partidaris d'una comunitat autònoma (27,8%) i d'una regió (5,2%). De la resposta es dedueix que els partidaris de l'estat, sigui en la forma que sigui, sumen més d'un 60%.

El malestar entre Catalunya i l'Estat i el fracassat encaix de l'una dins de l'altre queda patent en un sondeig en què el 66% dels que responen asseguren que s'ha assolit un nivell insuficient d'autonomia, davant del 24% que en té prou. Tot i això, encara una majoria de catalans (42,4%) se senten també espanyols enfront del 28,2% que se senten més catalans que espanyols i el 21,1% que sols se senten catalans.

En ple debat sobre el pacte fiscal, el CEO també demana si s'està a favor del model que promou el govern. Concretament es pregunta si s'està a favor que l'administració catalana recapti i decideixi la distribució de tots els impostos que paguen els ciutadans i les empreses de Catalunya. El resultat és rotund. Més de la meitat, un 51,2%, hi estan totalment a favor, als quals se'ls podria sumar el 25,3% dels que hi estan més aviat a favor. El resultat seria que més de tres quartes parts dels catalans veurien bé el pacte fiscal.

CiU es va agafar a aquestes xifres per subratllar el “suport majoritari” al model que defensen, que interpreten com un aval “al full de ruta” de la federació.

Coneguts i desconeguts

El primer secretari del PSC és desconegut per als ciutadans en general i per als electors socialistes. L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, queda tercer per la cua en el rànquing de polítics més desconeguts, amb un 39,9% de coneixement, sols superat pel portaveu de Solidaritat, Alfons López Tena (27,7%), i el candidat d'ERC al Congrés, Alfred Bosch (34,7%).

Però el 39,9% de coneixement que obté Navarro entre els enquestats encara baixa al 39,3% quan aquests declaren que en els comicis al Parlament van optar pel PSC. L'alcalde de Terrassa és força desconegut entre l'electorat socialista, que, en canvi, sí que coneix el president parlamentari, Joaquim Nadal.

El president de la Generalitat és el polític més conegut i un dels dos que aproven, amb un 5,34, darrere de Josep Antoni Duran i Lleida, que obté un 5,61. La resta suspenen. Les notes varien entre el 4,89 d'Oriol Junqueras i el 3,16 d'Albert Rivera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.