Societat

Softcatalà impulsa el nou Catalanitzador de Windows

Un programa lliure permet configurar l'ordinador amb el sistema operatiu i els programes en català

També defineix l'idioma del navegador, clau per impulsar la llengua a la xarxa

Amb quatre senzilles passes i en cosa de minuts, qualsevol ordinador amb Windows es pot catalanitzar per tal que tant el sistema operatiu com els principals programes funcionin en català. “Fins ara, les persones amb una certa sensibilitat per la llengua es trobaven amb tot d'entrebancs tècnics que només podien vèncer amb molta tenacitat i coneixements. Ara, tot això s'ha acabat: catalanitzar l'ordinador ja és a l'abast de qualsevol”, expliquen els responsables de Softcatalà, la plataforma que ha desenvolupat el projecte.

De fet, es calcula que només un 15% dels ordinadors del país estan configurats en l'idioma propi. És impossible comprar-ne cap que ho estigui de fàbrica, però mentre que els usuaris de Linux i Mac podien canviar la configuració amb certa comoditat, per als de Windows representava una odissea, ja que existeixen múltiples versions amb diferents paquets oficials d'idiomes per descarregar.

El Catalanitzador, que es pot baixar de manera gratuïta des del web Catalanitzador.softcatala.org, analitza la configuració del PC i proposa les accions a desenvolupar. Així, instal·larà els paquets oficials de Microsoft en català per a la versió que toqui, tant de Windows com d'Internet Explorer o Microsoft Office.

Un dels punts més importants del programa, però, és que també permet configurar el català com la llengua de navegació per internet, ja sigui mitjançant el navegador de Windows com el Firefox o el Chrome. Això és cabdal per tenir una experiència plena amb l'idioma propi. D'una banda, perquè els webs multilingües ja es presentaran directament en català. De l'altra, perquè els cercadors ens presenten els resultats en funció de diversos paràmetres, però els dos més importants són l'estat des d'on es fa la cerca i la llengua de preferència de navegació. A més, la llengua de navegació és la que s'utilitza internacionalment per mesurar la llengua dels usuaris i, per tant, el pes d'aquell idioma a la xarxa.

El programa l'han desenvolupat deu voluntaris de Softcatalà en mig any. El seu objectiu és arribar als 20.000 usuaris mensuals i, per aconseguir-ho, un cop catalanitzat l'ordinador, el programa proposa publicar el canvi a les xarxes socials.

LA XIFRA

13
per cent dels catalans
que utilitzen Windows —quota de mercat del 80%— naveguen per la xarxa en català.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.