Economia

Alemanya creu que el 29-M “no ha tingut prou suport per frenar el govern espanyol”

Els ministres de Finances de la Unió Europea avalen la retallada pressupostària de Rajoy

Insten el president espanyol a accelerar l'aplicació dels comptes presentats

França també aplaudeix les mesures aprovades pel govern del PP i confia en què aconseguir complir els objectius del dèficit

El govern alemany tanca files amb Mariano Rajoy, avala la seva estisorada pressupostària i el defensa davant les protestes d'aquest 29-M. El ministre de Finances d'Angela Merkel, Wolfgang Schäuble, fins i tot ha assegurat aquest dissabte que la vaga general “no ha tingut prou suport com per frenar” la reforma laboral i les retallades en el pressupost de l'executiu del PP. Després de la reunió dels ministres de Finances dels 27 a Copenhaguen, Schäuble ha aplaudit les “reformes necessàries” i “en la bona direcció” que està fent Rajoy i ha recordat que Alemanya ja va haver de fer els deures i “reequilibrar” perquè “unes finances públiques sostenibles són una precondició necessària per créixer”.

La Unió Europea ha avalat aquest dissabte el nou pressupost del govern espanyol, tot i demanar que s'acceleri la seva aplicació. La presidència de torn sueca ha qualificat de “molt bons” uns comptes de Rajoy que són “responsables” i “redueixen la incertesa”, en paraules del seu ministre de Finances, el conservador Anfers Borg. Com l'alemany, també el govern francès ha celebrat la retallada, negant que Espanya sigui una “amenaça” per a l'euro. “Espanya té molta feina per fer, això està clar, però l'està fent i complirà els seus objectius”, ha assegurat el ministre d'Economia de Sarkozy, François Baroin.

“Confiem en el govern espanyol perquè està absolutament determinat a complir” amb el calendari de reducció del dèficit imposat per l'Eurogrup (fins el 5,3% del PIB aquest any i el 3% l'any que ve), ha insistit Baroin. I de la mateixa forma s'ha expressat el seu homòleg Schâuble: “Confio plenament en el govern espanyol” i “estic convençut que Espanya va pel bon camí per reestructurar-se, és absolutament necessari i estic esperançat”.

El president del Bundesbank, Jens Weidmann, però, s'ha mostrat “preocupat” pel desafiament de Rajoy d'haver-se negat a complir l'objectiu de reduir el dèficit al 4,4% aquest any que Brussel·les li exigia unilateralment. Weidmann no ha amagat aquest dissabte el seu malestar pel fet que el president espanyol firmés el nou tractat de disciplina fiscal i, en la mateixa cimera del 2 de març, anunciés que no pensa respectar el 4,4%.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.