Economia

L'atur disminueix per l'inici de la temporada turística

A Girona es redueix de 1.807 persones al març gràcies al sector serveis, i a Catalunya hi ha 3.701 desocupats menys

Augmenta el nombre de contractes indefinits pel nou marc legal de la reforma laboral

L'avançament de la Setmana Santa, i amb això de la temporada turística, va permetre un descens de l'atur al març a Catalunya. El nombre d'aturats va disminuir en 3.701 persones respecte del febrer, de manera que el nombre de desocupats se situa ara en les 638.247 persones, segons les dades facilitades ahir pel Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social. A les comarques gironines és on percentualment va baixar més, un 2,95%, però també en números absoluts, ja que hi ha 1.807 persones menys a l'atur durant el mes de març, la meitat de les de tot Catalunya. La disminució mensual de l'atur, però, no es visualitza en relació amb l'últim any, ja que el març del 2011 la xifra de desocupats se situava en les 611.269 persones a Catalunya. En termes interanuals Girona té 1.326 desocupats més.

El fet que aquest any la Setmana Santa tingui lloc en els primers dies d'abril ha avançat les contractacions de treballadors del sector serveis. Això ha permès que l'atur disminuís de 3.144 persones en l'activitat de serveis i que, juntament amb el lleuger augment de l'ocupació que s'ha produït en la indústria i la construcció, es tanqui el març amb una caiguda de la desocupació. “Són les millors dades d'un mes de març des de l'any 2006, però hem de seguir sent prudents perquè encara es continuen destruint llocs de treball”, va indicar ahir a través d'un comunicat Esther Sánchez, secretària d'Ocupació i Relacions Laborals del govern.

L'any passat la Setmana Santa va caure a final d'abril i el gruix de contractacions per a la campanya turística es van fer a l'abril i al maig, dos mesos en què l'atur va disminuir en prop de 16.000 persones a Catalunya. Aquest any, per tant, i encara que una part de les contractacions s'han avançat, hauríem de veure noves caigudes de l'atur.

Entre els aspectes significatius del març, cal destacar el fort increment del nombre de contractes indefinits (5.260), enfront de 6.840 de temporals. L'entrada en vigor del nou contracte d'emprenedors, que permet a les pimes contractar un treballador de forma indefinida però amb un període de prova d'un any, podria explicar aquesta tendència, ja que al març es van contractar a Catalunya prop de 2.100 treballadors amb aquesta modalitat.

Les Balears i Navarra són, amb Catalunya, les úniques tres comunitats autònomes de l'Estat on s'ha reduït l'atur al març. Al conjunt de l'Estat, l'atur va augmentar de 38.769 persones al marc, amb una alça del 0,8% respecte del febrer i del 9,6% respecte d'un any enrere.

D'altra banda, les despeses totals dels serveis públics d'ocupació (antic Inem) en prestacions van pujar a 2.720,9 milions el febrer passat, un 3,4% més. Actualment, els beneficiaris per prestacions per desocupació són 3,023 milions de persones, un 1% més que fa un any. També ara el 67,9% dels aturats reben una prestació, enfront del 73,7% que la rebien fa tot just un any enrere.

LA XIFRA

67,9
per cent dels aturats reben actualment una prestació, front un 73,7% que ho feia fa un any enrere.

Crítiques dels agents socials

CCOO i la UGT

Els principals sindicats del país creuen que la baixada de l'atur correspon a la contractació derivada de la Setmana Santa. CCOO denuncia, a més, que el sector turístic està utilitzant el nou contracte per a emprenedors, que està subvencionat, genera deduccions fiscals i bonificacions a la Seguretat Social i que, segons el sindicat, pot finalitzar-se “sense causa i gratuïtament” durant el primer any. La UGT, per la seva banda, apunta que la baixada de l'atur és “un miratge” per l'inici de la campanya turística i “no suposa cap punt d'inflexió”.

Cecot

La patronal vallesana va afirmar que la reforma laboral “no generarà” ocupació a curt termini, però considera que “posa les bases per a una necessària flexibilització del marc laboral”.

Pimec

La patronal de pimes va destacar la creació d'ocupació en la indústria, que espera que freni “el deteriorament del sector”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.