el reportatge
Laberint i vida
Una exposició a La Sala ret homenatge a l'escultor vilanoví Òscar Estruga, autor de la popular «Pasífae»
artista global. Nascut a Vilanova l'any 1933, Òscar Estruga es va formar a l'Escola d'Arts i Oficis i el Círculo de Bellas Artes de Madrid. Des de 1956, ha exposat a l'Smithsonian Institute (EUA), al Reina Sofía i a museus d'art contemporani de Managua i Guinea Equatorial.
Va néixer fa 76 anys a Vilanova i la Geltrú i ha aconseguit que una de les seves creacions identifiqui la ciutat com poques altres coses ho fan, més enllà del xató, les comparses i la carpa Juanita. L'escultor i gravador Òscar Estruga, autor del monument a Pasífae que s'ha convertit en emblema i imatge de la ciutat, serà el protagonista aquest estiu de l'actualitat cultural amb una exposició que repassarà la seva trajectòria artística. Comissionada per José Corredor-Matheos, la mostra Laberint i vida s'inaugura el proper dia 26 al centre d'art contemporani La Sala i fa una selecció antològica de l'obra d'Estruga, parant especial atenció en l'homenatge que fa l'autor al mite grec de Pasífae.
Fins al 13 de setembre, a La Sala es veuran algunes de les obres més representatives de l'artista en disciplines com l'escultura, la pintura, el dibuix i el gravat: hi haurà unes 90 obres entre escultures, olis, dibuixos, aquarel·les i gravats, i els assistents podran veure una maqueta de l'emblemàtica obra de la Pasífae. Segons ha explicat el crític d'art comissari del projecte, «Estruga és un artista prodigiós que sap donar valor de monument a la seva obra, una obra que no només marca espai sinó que a la vegada també crea espai i dóna sentit a tot el que l'envolta». I és que per José Corredor-Matheos, la vinculació que té l'escultor amb el Mediterrani va més enllà de la dimensió física i entra en «la tradició i la història d'on sorgeixen els grans mites grecs que inspiren la seva obra i que han estat actualitzats conceptualment». D'aquesta inspiració neix el monument a Pasífae, instal·lat a la platja de Ribes Roges i convertit en un referent a la ciutat des de fa més d'una dècada, un fet que enorgulleix l'autor.
L'exposició Laberint i vida, que obre les portes aquest divendres, es complementarà amb diferents activitats que giren al voltant de l'artista vilanoví: la primera i més destacada és la inauguració de l'escultura pública dedicada al personatge mitològic d'Ariadna, que s'instal·larà a la plaça de la Mediterrània. La col·locació de l'obra, que situa Ariadna dins d'un cercle i que es fa presentar fa uns anys a la Fira de Novembre, serà dissabte a les sis de la tarda. Dissabte també s'inaugurarà a les vuit del vespre una exposició paral·lela al Foment Vilanoví dedicada al monument a Pasífae que porta per títol L'ombra de Pasífae. I el 3 de juliol, Òscar Estruga protagonitzarà la primera de les Nits d'Estruga, una trobada amb l'artista a les deu de la nit a la plaça de la Mediterrània on explicarà el contingut i la història de l'escultura Ariadna en el cercle. El mateix farà el 24 de juliol a la platja de Ribes Roges amb el monument a Pasífae.
La regidora de Cultura, Isabel Pla, ha explicat: «La Sala programa anualment una exposició d'un artista vinculat a la ciutat amb una consolidada trajectòria. És per això que s'ha escollit Òscar Estruga, no només per la seva qualitat com a artista sinó també pel fet de ser un personatge especialment estimat a Vilanova.»