Societat
Mariona Quadrada
Propietària d'una escola de cuina
“Abans dels refrescos, la gent bevia suaus”
Fa trenta anys que té una escola de cuina. Autora de receptaris, ara Mariona Quadrada modernitza i versiona el suau, fins als anys seixanta una popular barreja de cafè, gel i gasosa. A Reus, on era embotellada, en volen recuperar el consum
Què és un suau?
És cafè amb gasosa i gel.
És cert que prové d'una ètnia de soldats algerians de la infanteria francesa?
És difícil de confirmar, però els mites identifiquen. Diuen que els zwawa prenien combinats amb cafè per augmentar l'energia. En algunes zones, la beguda també es coneix amb el nom de soldat.
Es va posar de moda a finals del segle XIX?
Sí. És típic de bar de poble. D'aquells moments en què no es té gaire pressa i passes l'estona amb un refresc. Similar al caffè freddo dels italians.
El meu avi en prenia, però hi ha un moment que es perd. Per què?
Hi va haver cases comercials que van fer suaus envasats, i no van tenir gaire èxit. Són begudes molt especiades i carreguen el gust. Actualment, embotellada, encara en fan a la Ribera d'Ebre, però la producció és local. Abans dels refrescos, la gent prenia coses com el suau. Als anys seixanta, els refrescos de cola i les taronjades el van arraconar, perquè són més còmodes pels bars, no cal preparar-los. Agradaven les begudes més dolces. Però es poden fer suaus amb menys sucre. Són modes, i tenia un caire com d'antiquat.
Per què es vol recuperar a Reus?
La idea va ser de la reusenca Cafès Brasilia, que buscava alternatives per augmentar el consum de cafè a través d'aquesta beguda refrescant. A Reus, la fàbrica Gili també n'havia embotellat, i la gent encara s'hi sent vinculada. L'hem adequat al gust actual, amb un receptari. Els bars que serveixen Cafè Brasilia tindran gots serigrafiats i se'ls explicarà com preparar-lo. I l'11 de maig se'n farà una degustació popular.
Com es prepara?
La clàssica és el cafè una mica fort i curt, amb un glaçó. Hi ha d'haver una part de cafè i tres de gasosa. S'hi pot afegir una mica de pols de canyella o vainilla. La resta de receptes les he creades per a la campanya. Al suau d'hivern se li afegeix mel, una mica de rom i pell de taronja. El de diumenge és el clàssic, però amb una beina de vainilla perquè recordi els gelats, una mica de nata semimuntada i, per sobre, cacau en pols. El suau amb textures és el més sofisticat: cal afegir-hi una gelatina de cafè i glaçons de cafè aromatitzats amb pell de llimona.
A les cases, en prenia tothom.
Sí, no com ara, que ens esgarrifem de tot... Hem pensat una recepta per a la canalla, amb cafè descafeïnat, en què s'hi desfà una presa de xocolata amb llet. S'hi pot afegir una miqueta de llet.
Tindria un lloc a la nit, entre les begudes energètiques?
És una bona idea per la gent que no vulgui beure alcohol, encara que el rom i el whisky s'hi adiuen. Per prendre's segons què amb un gust de medicina insuportable, un suau és més agradable.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.